Skoro pa optimistične vesti iz Francuske: U trećem kvartalu upola bolje od očekivanog

29.10.2021

07:55

0

Francuski bruto domaći proizvod (BDP) je porastao tri posto u trećem kvartalu 2021. i prilično nadmašio tržišne prognoze ali još nije izašla na pretpandemijski nivo

Skoro pa optimistične vesti iz Francuske: U trećem kvartalu upola bolje od očekivanog
Copyright Pixabay

Zahvaljujući snažnoj privatnoj potrošnji i ekspanziji izvoza, francuski BDP je porastao tri odsto u trećem tromesečju ove godine, preliminarni su podaci Nacionalne statističke službe INSEE objavljeni danas.

U anketi agencije Rojters, 24 analitičara su predviđala rast druge najveće evropske ekonomije od 2,1 odsto, što znači da je ostvareni rast gotovo 50 odsto veći.

Ministar finansija Bruno le Mer je izjavio za radio Frans info da je reč o "izuzetnom  rezultatu" koji pokazuje da se ekonomija kreće u pravom smeru.

Prema saopštenju INSEE, rast u trećem kvartalu znači da je francuska ekonomija blizu dostizanja nivoa pre izbijanja pandemije kovid-19.

Analitičari investicione banke ING ocenili su podatak o rastu BDP-a u trećem kvartalu kao "odličnu vest", ali su upozorili da bi on mogao da predstavlja maksimum u ovoj i idućoj godini, pošto se globalna ekonomija bori s inflatornim pritiscima i problemima u lancu snabdevanja.

„Nivo rasta u trećem kvartalu je verovatno najveći koji ćemo videti u Francuskoj 2021. i 2022. godine Dostignut je vrhunac i od sada će ekonomski rast početi da usporava", napisali su oni u analizi.

INSEE je prognozirao da će francuski BDP zabeležiti rast od 6,25 procenata u 2021.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike