Zakupac Svetog Stefana tuži Crnu Goru: Traže 100 miliona evra, a sve zbog građana na plažama

10.10.2021

10:46

0

Vladi je dat rok od 30 dana da se izjasni na tužbene zahteve koji su dostavljeni Arbitražnom sudu u Londonu

Zakupac Svetog Stefana tuži Crnu Goru: Traže 100 miliona evra, a sve zbog građana na plažama
Copyright Pixabay

Vladi Crne Gore stiglo je obaveštenje o pokretanju arbitražnog postupka pred Arbitražnim sudom u Londonu koji je pokrenula kompanija "Adriatic properties", dugogodišnji zakupac elitnog hotelskog kompleksa Sveti Stefan - Miločer. Oni, naime, traže odštetu od 100 miliona evra, prenose "Vijesti", pozivajući se na izvor iz kompanije naturalizovanih Crnogoraca, biznismena Petrosa Statisa i Vei Seng Pua.

Vladi je dat rok od 30 dana da se izjasni na tužbene zahteve koji su međunarodnom tribunalu dostavljeni sa dokazima na 50 strana.

Zakupac grad-hotela Sveti Stefan, Vile Miločer, kao i nekadašnjeg hotela “Kraljičina plaža”, na čijem se mestu gradi novi hotel sa 60 apartmana za tržište, traži da im se zbog navodnog kršenja ugovora i onemogućavanja da rade, isplati 100 miliona evra, što obuhvata novac koji su investirali u hotelski kompleks, kao i izgubljenu dobit za ovu godinu i sve naredne do isteka ugovora o zakupu.

"Adriatic properties" i hotelski operator "Aman" zatvorili su grad hotel “Sveti Stefan” i Vilu “Miločer” nakon što im Vlada Crne Gore nije dala garancije da će plaže u okviru hotelskog kompleksa imati hotelski režim kao i prethodnih 14 godina, odnosno da se gostima garantuje mir i diskrecija.

Meštani su krajem marta polomili ogradu koja vodi ka Kraljičinoj plaži, a ta plaža, kao i Kraljeva i zapadna svetostefanska plaža date su na korišćenje svim građanima.

Iz "Adriatica" su naveli da je to razlog da se odustane od otvaranja Svetog Stefana ove godine, a zatvorena je i Vila "Miločer".

Zaštitnica imovinsko-pravnih interesa Crne Gore Bojana Ćirović je u izjašnjenju upućenom Privrednom sudu navela da "Adriatic propertis" više od 10 godina bespravno koristi šetalište između Kraljičine plaže i Aman spa centra i javni put koji povezuje Sveti Stefan sa obalom i nezakonito zabranjuje njihovo korišćenje, jer ovi javni putevi nisu obuhvaćeni ugovorom o zakupu.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike