Posle šest decenija: Mitropolija crnogorsko-primorska ponovo vlasnik crkava na Svetom Stefanu!

01.07.2021

12:33

0

Autor: A. B.

Mitropolija je još 2010. u kotorskom Osnovnom sudu pokrenula spor, kako bi poništila rešenje o nacionalizaciji koje su donele komunističke vlasti pre 60 god

Posle šest decenija: Mitropolija crnogorsko-primorska ponovo vlasnik crkava na Svetom Stefanu!
Pixabay

Mitropolija crnogorsko primorska nakon punih šest decenija ponovo će zvanično biti upisana kao vlasnik četiri crkve na ostrvu – grad hotelu Sveti Stefan, kojima je do sada gazdovala Hotelska grupa “ Budvanska rivijera”, a od pre dve godine akcionarsko društvo “ Sveti Stefan hoteli”.

Spremnost da se Mitropoliji u skladu sa svim zakonskim procedurama, crkve vrate u vlasništvo, pokazalo je novoimenovano rukovodstvo u većinskim državnim kompanijama- HG “Budvanska rivijera” i “Sveti Stefan hoteli”.

To su jutros potvrdili predsednik Odbora direktora “Budvanske rivijere” Mijomir Pejović i predsednica Odbora direktora “Sveti Stefan hoteli AD”, Dragana Kažanegra Stanišić.

– Nakon više od deset godina koliko traju problemi za utvrđivanje vlasništva nad crkvama na Svetom Stefanu – u pitanju su crkve Svetog Stefana, crkva Prenosa moštiju Svetog Stefana, crkva Aleksandra Nevskog i crkva Preobraženja Gospodnjeg. Stekli su se uslovi da u ime HG ”Budvanska rivijera” i koleginica Kažanegra Stanišić u ime ”Sveti Stefan hoteli” iskažemo spremnost da u narednom periodu, u zakonskim postupcima, vratimo ono što je crkvi nesumnjivo pripadalo. To je vlasništvo nad ovim objektima – rekao je Pejović.

Sveti Stefan, Pixabay

Naveo je da je na čelu jednog akcionarskog društva i potpuno je jasno da akcionarsko društvo nema nikakve veze sa upravljanje crkvom, niti sa posedom ili svakim drugim vidom vlasništva.

– Još jednom izražavamo punu spremnost da u dogovoru sa MCP nađemo najbolje rešenje kako bi se ispravile greške i nepravde koj su postojale u prethodnim decenijama – rekao je Pejović.

Kažanegra Stanišić je istakla da su jutros došli na ostrvo Sveti Stefan kako bi poslali poruku i iskazali volju i spremnost da se nepravde koje su bile u što kraćem roku i zakonskim okvirima isprave.

– Ovim pokazujemo društvenu odgovornost, svesnost celog procesa koji se unazad odvijao i koji je doveo do toga da na današnji dan imamo verske objekte koji su u posedu akcionarskog društva čijim se akcijama trguje na berzi.

Navela je da je Mitropolija svih prethodnih decenija vodila računa o ovim objektima, u njima su se održavale službe, liturgije.

– Nemamo samo profesionalnu, nego i ličnu satisfakciju i moralnu obavezu da se ispravi ovakva nepravda. Moj predak, iguman Boris Kažanegra 60- tih godina prošlog vijeka bio je čovek koji pokušao da spreči ovo što se kasnije desilo, upozoravao na zakone, na besprizoran događaj rušenja crkve Aleksandra Nevskog, a potom i upisa crkava kao društvene svojine – istakla je Kažanegra Stanišić.

Srednjovekovne crkve više od šest decenija bile su uknjižene na HG Budvanska rivijera, od kada je ostrvo pretvoreno u elitno letovalište na Jadranu.

Od juna 2019. one su u vlasništvu novoosnovane firme “Sveti Stefan hoteli”, koja je u većinskom vlasništvu vlade.

Foto: Mitropolija.me

MCP je osporila rešenje o nacionalizaciji ostrva Sveti Stefan, koje je pre šest decenija iseljeno i pretvoreno u luksuzni grad hotel, a crkve uknjižene na tadašnju hotelsku kompaniju, čiji je potom naslednik bila HG Budvanska rivijera.

Mitropolija je još 2010. u kotorskom Osnovnom sudu pokrenula spor, kako bi poništila rešenje o nacionalizaciji koje su donele komunističke vlasti pre 60 godina, a četiri crkve čiji je titular manastir Praskvica, duhovno sedište Paštrovića, i formalno vratile u njihovo vlasništvo.

Sudski spor je potom privremeno obustavljen a nastavljen kao upravi postupak kod Uprave za nekretnine.

Inače, na ostrvu postoje četiri crkve – najstarija, posvećena arhiđakonu Stefanu, građena je 1464. godine i po njoj poluostrvo dobija ime.

Najveća crkva udaljena svega metar od ove, građena je 1885. i posvećena prenosu moštiju Svetog Stefana.

Treća je skromnih dimenzija i nalazi se jugoistočno od hotelske recepcije i posvećena je Preobraženju Gospodnjem.

Najkontroverznija je sudbina crkve Roždestva presvete Bogorodice, koja je pre šest godina obnovljena, nakon što je bila porušena i sazidana u kockarnici.

Pročitajte još:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi