Sumrak najekskluzivnije plaže u Crnoj Gori: Ležaljke nekad bile 120 evra, a sada pivo i ćevapi za jedan evro!

05.07.2021

13:15 >> 16:44

0

Autor: N.A.

Kraljičina plaža ravna ruglu

Sumrak najekskluzivnije plaže u Crnoj Gori: Ležaljke nekad bile 120 evra, a sada pivo i ćevapi za jedan evro!
Pixabay

Ekskluzivnost na Svetom Stefanu i Miločeru više ne postoji.

Zamenio ju je masovni turizam koji je stigao sa “slobodnim” plažama, kaže meštanin Dragan za Radio slobodna Evropa.

“A oni što su ‘oslobađali’ te plaže, tu se ne kupaju. Samo da sve podsetim: mi meštani se nikad nismo kupali na gostinjskim plažama, one su unazad 40 godina, kao što im i ime kaže, uvek bile za goste naših ekskluzivnih hotela”, dodaje Dragan, a prenosi “Jutarnji list.”

Posle odluke zakupca “Adriatic Properties” i hotelskog operatera “Aman Resorts” da ove sezone neće otvarati hotele Sveti Stefan i Miločer, ulaz na tim hotelskim plažama je slobodan, plaže su neuređene, bez mobilijara, a u njihovom zaleđu su zatvoreni spa-objekti, restorani, kafei i drugi prateći sadržaji hotelske ponude.

Pixabay

U pitanju su ekskluzivna kupališta na Budvanskoj rivijeri koja su decenijama bila namenjena hotelskim gostima, spremnim da za jedno noćenje plate velike sume novca. Ulaz je bio dozvoljen i drugima, ali uz astronomske cene, pa je komplet ležaljki sa suncobranom dnevno koštao i 120 evra.

Protesti dela meštana početkom godine, koji su podržani od strane budvanske lokalne vlasti prethodili su odluci zakupaca da zatvore hotele. Tom prilikom su uklonjene ograde na prilazu hotelima i plažama, piše Radio Slobodna Evropa.

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović rekao je da je samo apsolutno neodgovorna vlast mogla da učini da reprezentativni deo turističke ponude Kraljičina plaža bude ravna ruglu. Navodi da se prodaju pivo i ćevapi za jedan evro.

Otvaranjem Svetog Stefana 1960. godine počela nova era razvoja crnogorskog turizma. Grad-hotel je stekao svetsku slavu i bio preteča onoga što danas označavaju butik hoteli–luksuzno mesto za odmor u kojem se posebno neguje privatnost gostiju i posvećenost svakom turisti ponaosob.

Pixabay

Većina meštana ne želi javno da govori o tome treba li elitne plaže nameniti samo onima koji ih mogu skupo platiti. Kako nezvanično objašnjavaju, većina vlasnika nekretnina tu ima sopstvene apartmane za iznajmljivanje, pa i lične interese u zahtevu za bezuslovan pristup hotelskim plažama.

Od otvaranja su na Svetom Stefanu i Miločeru boravila svetski poznata imena, od predsednika država do javnih ličnosti poput Sofije Loren, Karla Pontija, Elizabet Tejlor, Bobija Fišera, Borisa Spaskog, Klaudije Šifer, Andree Bočelija, Kirka Daglasa, Silvestera Stalonea, Roberta de Nira.

Leto pre pandemije tu je odmarala porodica Dejvida i Viktorije Bekam, a 2014. srpski teniser Novak Đoković venčao se na Kraljičinoj plaži.

Najpoznatiji crnogorski turistički brend sa hotelima Sveti Stefan, Miločer i Kraljičina plaža je dat u zakup 2007. godine singapurskoj hotelskoj kompaniji Aman Resorts na 30 godina, što je kasnije produženo na 42 godine. Posao je sklopljen u vreme kada je državnu i lokalnu vlast predvodila Demokratska partija socijalista.

Taj ugovor kasnije preuzima firma Adriatic Properties grčkog biznismena Petrosa Statisa, a Aman Resorts ostaje u poslu kao hotelski operater.

Hoteli su u većinskom vlasništvu Vlade, a uknjiženi su na akcionarsko društvo “Sveti Stefan hoteli”.

Lokalna vlast u prethodnom i sadašnjem sazivu, predvođena Demokratskim frontom, Demokratama i građanskim pokretom URA, ugovor o zakupu smatra štetnim po lokalne i državne interese.

Nedavno je iz JP Morsko dobro, koje gazduje obalom, najavljeno da će biti preispitan ugovor o dugogodišnjem zakupu hotelskih plaža koji je sa Adriatic properties potpisan 2007. godine.

Pročitajte još:

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi