Sto najvećih kompanija u Srbiji ostvarilo prihod od 24,6 milijardi evra

24.11.2020

12:40 >> 16:33

0

Rezultati ovogodišnjeg regionalnog projekta 100 najvećih u Srbiji i regionu

Sto najvećih kompanija u Srbiji ostvarilo prihod od 24,6 milijardi evra
Copyright Profimedia

Budućnost regiona zasniva se na zajedničkom ekonomskom razvoju, a najuspešniji privrednici već su otvorili puteve ekonomske saradnje i žele zajednički ekonomski prostor kako bi ojačali kapacitete, saopšteno je danas iz regionalnog projekta “100 najvećih u Srbiji i regionu” koji se i ove godine realizuje pod sloganom “Moramo napred”.

Prema podacima tog projekta, ukupan prihod koji je u 2019. godini ostvarilo 600 najuspešnijih kompanija u regionu iznosi više od 112,7 milijardi evra.

U Srbiji sto najvećih ostvarilo je prihod od 24,6 milijardi evra, u Sloveniji 32,4 milijarde, u Hrvatskoj 29,8 milijardi, Bosni i Hercegovini 12,4 milijardi, Severnoj Makedoniji 9,5 i u Crnoj Gori četiri milijarde evra, zbog čega se najuspešnije i najstabilnije kompanije smatraju nosiocima poslovanja i razvoja lokalnih tržišta, navedeno je u najavnom saopštenju za nastavak realizacije projekta “100 najvećih u Srbiji“.

Posledice krize na pojedine sektore, poput ugostiteljstva, tek će se videti; Ira Lee Nesbitt/Pixabay

Direktorka projekta Ivana Prvanović ističe da je promocija najboljih kompanija u regionu bitna kako bi se iskazali potencijali zajedničkog tržišta, lobirala implementacija rešenja za poboljšanje privredne saradnje u regionu, te mapirale prepreke za ostvarivanje poslovnih partnerstava u regionu i dala adekvatna rešenja.

– Efekte 2020. godine ćemo tek videti naredne ali nesumnjivo je da je pandemija kovid 19 ostavila globalne posledice na sve sektore, te tek sada moramo više sarađivati i otvarati tržišta kako bi se ekonomije oporavile – izjavila je ona.

Pročitajte još: “Amazon” stiže u Srbiju, preko Hrvatske?

Pročitajte još: Pada zabrana: Lakše do državnog posla

Izvršni partner Cube Teama Marko Radojičić rekao je da će analiza najuspešnijih kompanija za potrebe projekta iako iz 2019. godine koja se sada zbog kovida čini daleka biti neizostavni u proceni budućih kretanja i uticaja na poslovanje kompanija i privrede u celini.

Projekat “100 najvećih u Srbiji i regionu” realizuju Poslovne novine u saradnji sa analitičkim partnerom bonitetnom agencijom CubeTeam.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike