Referentna kamatna stopa Narodne banke ostaje jedan odsto

07.10.2021

11:15

0

NBS je preduzela prvu meru ka pooštravanju monetarnih uslova, pri čemu je prosečna repo stopa na jučerašnjoj reverznoj repo aukciji povećana za 13 baznih poena na 0,24 odsto

Referentna kamatna stopa Narodne banke ostaje jedan odsto
NBS održava inflaciju - Copyright Foto: 24sedam/Katarina Mihajlović

Izvršni odbor Narodne banke Srbije odlučio je danas da referentnu kamatnu stopu zadrži na nivou od jedan odsto.

Nepromenjene su ostale i stopa na depozite na 0,1 odsto i kamata na kreditne olakšice na 1,9 procenata, ali je preduzeta prva mera ka pooštravanju monetarnih uslova, pri čemu je prosečna repo stopa na jučerašnjoj reverznoj repo aukciji povećana za 13 baznih poena na 0,24 odsto, saopšteno je iz NBS.

Donoseći ovakve odluke, Izvršni odbor je imao u vidu da je viši nivo inflacije u odnosu na početak godine, kao i u drugim zemljama, u najvećoj meri posledica niske prošlogodišnje baze i faktora na strani ponude, na koje monetarna politika ne može da utiče.

Reč je pre svega o rastu svetskih cena nafte i drugih primarnih proizvoda prethodnih meseci, što je, uz zastoje u globalnim lancima snabdevanja, dovelo do viših troškovnih pritisaka na svetskom i domaćem tržištu. Pored toga, na domaćem tržištu od aprila se beleži i izraženiji rast cena povrća zbog suše, što je uticalo da inflacija u avgustu iznosi 4,3 odsto međugodišnje.

Reč je o pritiscima pre svega na strani ponude, na šta upućuju i dalje niska i stabilna bazna inflacija od 1,8 odsto međugodišnje u avgustu, kao i kratkoročna i srednjoročna inflaciona očekivanja, koja se u slučaju finansijskog sektora i privrede nalaze oko centralne vrednosti cilja od tri procenta plus/minus 1,5 posto.

IO NBS očekuje da će se međugodišnja inflacija u narednih nekoliko meseci najverovatnije naći na višem nivou nego u avgustu i, kao u ostalim zemljama u okruženju, iznad gornje granice ciljanog koridora, ali da se sa iščezavanjem efekta ovogodišnjeg rasta svetskih cena primarnih proizvoda i troškovnih pritisaka u proizvodnji i transportu u drugoj polovini naredne godine, očekuje povratak inflacije prvo u ciljni okvir, a zatim i na nivo ispod centralne vrednosti cilja.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike