„Račune bez QR koda ne morate da platite“

13.08.2021

07:21 >> 11:32

0

Građani i turisti se u kampanji suzbijanja nelegalnog poslovanja obaveštavaju da račune bez QR koda ne moraju da plate u Crnoj Gori

„Račune bez QR koda ne morate da platite“
kovid sertifikat propusnica - Copyright QR kod za zeleni sertifikat, Foto: Profimedia/Xinhua

Ministarstvo finansija Crne Gore počelo je kampanju, širom zemlje postavljen je reklamni materijal, a policija turistima koji ulaze u zemlju deli letke kojim ih informiše da usluge i proizvode za koje nisu dobili fiskalizovani račun nisu u obavezi da plate, saopštilo je Ministarstvo.

Dodaje se da je cilj kampanje podizanje svesti građana i turista o važnosti izdavanja računa i urednog prijavljivanja poreza, ali i davanja podstreka da svaku uočenu nepravilnost prijave.

Nepravilnosti i slučajevi neizdavanja fiskalizovanih računa se mogu prijaviti Upravi prihoda i carina na telefon 19707 i na internet portalu budiodgovoran.me, navodi se u saopštenju.

U sklopu kampanje preko medija se građanima obratio i ministar Milojko Spajić koji je rekao da je Crna Gora na vrhuncu veoma uspešne turističke sezone koja je jedan od najvažbnijih prihoda te države.

– Ove godine ti prihodi su nam još bitniji za oporavak posle katastrofalne 2020. godine. Ugostitelji i preduzetnici koji su fiskalizovani kada naplate račun plaćaju porez, od koga mi kao Vlada imamo više novca za ulaganje u puteve, zdravstvo, obrazovanje, i socijalno staranje – rekao je ministar Spajić.

On je upozorio da svi koji naplaćuju usluge bez fiskalizovanog računa na taj način kradu od građana.

QR kod na računu je neophodna potvrda da je porez plaćen. Bez njega vi niste u obaveti da platite izdati račun”, istakao je ministar Spajić.

Pročitajte još:

Crna Gora je zbog prošlogodišnje loše politike upravljanja granicama doživela katastrofalan ekonomski pad, a sve to nakon rekordne turističke 2019. godine, napominje crnogorsko Ministarstvo finasija i socijalnog staranja.

Podseća da je ministar Spajić više puta u javnosti naglasio da je budžetom planirano da ove godine sezona bude bar na nivou 65 procenata od te rekordne.

U poslednjim izveštajima Nacionalne turističke agencije, protekle nedelje u Crnoj Gori boravilo je 192.000 turista, što je gotovo isti broj kao rekordne 2019. godine, naglašava se u saopštenju.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike