Za obnovljivu energiju više od pet milijardi evra

15.09.2021

14:38

0

Održana konferencija OIE Srbija 2021 posvećena obnovljivim izvorima energije

Za obnovljivu energiju više od pet milijardi evra
Ilustracija - Copyright Pixabay

Srbija je ove godine krenula u proces energetske tranzicije. Svesni smo da to nije jednostavno, ali doneli smo zakone, a do kraja godine ćemo doneti i podzakonska akta za te zakone i ulazimo u Zelenu agendu. Ona za nas ne znači gubitak posla, niti gubitak investicija, nego pokretanje druge strukture ekonomije i novih radnih mesta, istakla je ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović, na konferenciji OIE Srbija 2021 posvećenoj obnovljivim izvorima energije.

Pročitajte još

Prema njenim rečima, investicioni program u energetici i rudarstvu je težak oko 17 milijardi evra, a na oblast obnovljivih izvora energije će otići više od pet milijardi evra. Ministarka je najavila da će Srbija graditi solarne elektrane, zatim vetroelektrane i velike reverzibilne hidroelektrane.

– Prvo ćemo raditi projektno-tehničku dokumentaciju da bismo 2022. ili 2023. godine počeli da gradimo i ove elektrane – naglasila je ministarka.

Ona je navela da je već počelo menjanje stolarije i da je objavljen prvi javni poziv za gradnju solarnih panela i da očekuje da najmanje 10 odsto krovova u Srbiji bude pokriveno ovim panelima.

Na jednom od panela naglašena je ključna uloga banaka u zelenoj tranziciji. Na tu temu govorio je i Nikola Vuletić, predsednik IO Unikredit banke.

Pročitajte još

– S jedne strane banke imaju savetodavnu ulogu jer pružaju klijentima stručnu podršku s ciljem kreiranja optimalnih finansijskih modela i pripremu jedinstvenih paketa finansiranja. Drugo je podrška sektoru obnovljivih izvora energije i projekata u oblasti energetske efikasnosti kroz direktno kreditiranje i obezbeđivanje drugih povezanih proizvoda koje prate projektno finansiranje – istakao je Vuletić.

On je dodao i da Unikredit banka učestvuje u više institucionalnih i međunarodnih radnih grupa sa posebnim fokusom na praćenje napretka ekološko-društvenog upravljanja.

Direktor evropskog energetskog tima EBRD Gregorz Zielinski rekao je da je potrebna jača mobilizacija tehologije za čistu energiju, da bi se obezbedili postavljeni ciljevi do 2050. godine, a to je nulta emisija gasova.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike