Rusi izašli iz krize: Godina 2019. je poništena, investicije vuku napred

08.09.2021

13:54 >> 15:15

0

Autor: G. M. Š.

Ruska ekonomija se uzdigla na nivo pre pandemije, javljaju iz vlade te zemlje

Rusi izašli iz krize: Godina 2019. je poništena, investicije vuku napred
Tanjug/AP Photo/Pavel Golovkin

Ruska ekonomija se u junu oporavila od krize izazvane pandemijom koronavirusa, a bruto domaći proizvod zemlje (BDP) dostigao je nivo pre pandemije, izjavio je danas premijer Mihail Mišustin na plenarnoj sednici Moskovskog finansijskog foruma.

– Prema preliminarnim procenama Rostata, rast BDP-a iznosio je 4,8 posto u prvoj polovini godine. Ta stopa je znatno viša od one s kojom smo oprezno kalkulisali pre godinu dana, prilikom pripreme nacionalnog plana oporavka, i premašuje nivoe pre pandemije – rekao je Mišustin, prenosi agencija Tass.

Budžetski prihodi su, dodao je on, nedavno značajno porasli zbog mera koje su preduzele vlasti, pri čemu su na kraju avgusta “za otpilike jednu trećinu nadmašili nivo na kojem su bili na isti datum prošle godine”.

– Prema Rostatu, nivo nezaposlenosti je u julu iznosio 4,5 procenata, a investiciona potražnja je takođe postala ključni pokretač poboljšanja ekonomske situacije ove godine – napomenuo je Mišustin.

Pročitajte još:

Prema njegovim rečima, fiksne investicije su porasle za više od sedam posto u prvoj polovini godine u poređenju sa istim periodom 2020.

Srbija je iz krize izašla, prema tvrdnji ministara finansija Siniše Malog, u prvom kvartalu ove godine, a većina zemalja u Evropi to čeka.

U zemlji „lokomotivi Evrope“, Nemačkoj, očekuju izlaz iz krize u poslednjem kvatalu ove godine, a možda tek u prvom sledeće.

 

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti