Hrvatska može da počne da na evru kuje Teslu: Potpisan memorandum sa EK i evrozonom

12.09.2021

09:17 >> 06:41

0

U Brdu kod Kranja u Sloveniji potpisan je Memorandum o razumevanju između Hrvatske, Evropske komisije i država članica Evrozone u vezi uvođenja evra kao dom

Hrvatska može da počne da na evru kuje Teslu: Potpisan memorandum sa EK i evrozonom
Copyright Pixabay

U Sloveniji Memorandum o razumevanju, kojim se pravno pokrivaju svi elementi izrade posebnih “hrvatskih” kovanica evra i evrocenti potpisali su u Sloveniji guvernera HNB-a Boris Vujčić, izvršni potpredsednik Evropske komisije Valdis Dombrovskis, evropski poverenik Paolo Đentiloni i predsednika Evrogrupe Paskal Donohoe, piše „Večernji list“.

– Potpisivanje Memoranduma važan je simbolični, ali i praktični korak na hrvatskom putu prema uvođenju evra. Pozdravljam odlučnost Hrvatske da se pridruži evrozoni jer joj je tu i mesto. Komisija će nastaviti da podržava Hrvatsku u njenim pripremama i naporima da ispuni konvergencijske kriterijume – izjavio je Paolo Đentiloni.

Šahovnica, kuna, Tesla…

Svaka zemlja članica evrozone ima mogućnost stavljanja nekog nacionalnog motiva na jednu stranu evrokovanica (druga je zajednička, tj. ista). Zagrebački dnevnik podseća da je javne rasprave, hrvatska Vlada objavila da će nacionalni simbol šahovnica biti podloga na svima.

Svetski naučnik

Nikola Tesla (Smiljan, 10. jul 1856 — Njujork, 7. januar 1943) bio je „srpski i američki pronalazač“, kao ga definiše Vikipedija. Inženjer elektrotehnike i mašinstva i futurista, najpoznatiji je po svom doprinosu u projektovanju modernog sistema napajanja naizmeničnom strujom.

Nije se tehnički školovao ni u Srbiji ni u Hrvatskoj, već u Gracu (Austrija) na tamošnjem Tehničkom univerzitetu a svoj uspeh postigao je u SAD. Dva puta se za stipendiju obraćao slavnoj Matici srpskoj u Novom Sadu, oba puta je odbijen.

Do svojih izuma za koje ima 700 patenata, registrovanih u 25 zemalja, je došao radom u Mariboru, Budimpešti, Parizu, Strazburu i Njujorku.

U Srbiji, odnosno Beogradu, je u svom životu proveo tri dana, 1. do 3. juna 1892. godine, kada je u u Evropu dolazio zbog smrti majke. Srpska kraljevska akademija odbila ga je na izboru za redovnog člana 1892, za dopisnog člana izabran je 1894. a redovni je postao tek 1937. godine, gotovo pre smrt.

Preminuo je 1943. godine, u svojoj 87. godini, siromašan i zaboravljen u hotelskoj sobi u kojoj je živeo u Njujorku.

Pored toga na kovanici od dva evra stajaće karta Hrvatske, na kovanici od jednog evra životinja kuna, lik naučnika Nikole Tesle na kovanicama od 50, 20 i 10 centi, te simbol pisma glagoljice na kovanicama od pet, dva i jednog centa.

Hrvatska sada može da preuzme potrebnu tehničku dokumentaciju za kovanje probnih otkova. Ti će se probni otkovi koristiti za proveru tehničke prikladnosti budućih evrokovanica za prodajne automate i mašine za obradu kovanica. Hrvatskoj će se preneti i potrebna autorska prava i kovni alati.

– Raduje me potpisivanje ovog Memoranduma jer to je još jedan važan korak na putu prema pristupanju evrozoni. Komisija nastavlja da podupire Hrvatsku u njenim naporima da se pridruži evropodručju, što će joj zasigurno doneti znatne prednosti. Međutim, pre uvođenja jedinstvene evropske valute Hrvatska mora da ispuni sve kriterije iz Mastrihta i ostvari dalji napredak u tehničkim pripremama – poručio je potpredsednik Evropske komisije Valdis Dombrovskis.

Žalbe samo ko ima evro

Obajva hrvatske vlade šta če biti na njenim kovanica u julu je izazvala ogorčenu reakciju u Srbiji. Oglasila se čak i Narodna banka Srbije, koja je saopštila da je to „prisvajanje kulturnog i naučnog nasleđa srpskog naroda“ i da će u vezi sa tim „biti preduzete odgovarajuće aktivnosti prema nadležnim institucijama EU kako bi se ukazalo na neprimerenost takvog predloga“.

Pročitajte još:

Međutim, za razliku od Hrvatske Srbija nije članica EU, a još manje evrozone, pa je učinak bilo kakve žalbe i pritužbe pod velikim znakom pitanja.

O nacionalnom dizajnu evrokovanice odlučuje država članica EU koja evro koristi kao zajedničku valutu, s tim da ima obavezu obaveštavanja drugih članica o nacrtima dizajna. Zahtev za finalno odobrenje dizajna podnosi se Savetu EU, koji ga odobrava „kvalifikovano većinom“ ako ispunjeni tehnički uslovi i ako nema primedbi drugih država članica koje koriste evro kao zajedničku valutu.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike