Nafta skuplja jedan dolar, OPEK razmatra manju proizvodnju

05.01.2021

13:56

0

Fjučersi nafte Brent za isporuku u martu porasli su za 96 centi na 52,05 dolara za barel

Nafta skuplja jedan dolar, OPEK razmatra manju proizvodnju
Copyright Profimedia

Cene nafte su porasle danas za oko jedan dolar podstaknute tinjanjem tenzija zbog iranske zaplene jednog južnokorejskog broda i vešću da grupa OPEK+ razmatra moguće smanjenje proizvodnje nafte u februaru.

Fjučersi nafte Brent za isporuku u martu porasli su za 96 centi na 52,05 dolara za barel na trgovanju do 12:06 časova po srednjoevropskom vremenu, dok je američka WTI nafta za februarsku isporuku trgovana za 48,53 dolara po barelu, ili za 91 cent više nego juče, izveštava Rojters.

Oba tipa nafte su u ponedeljak zabeležila pad cene za preko jedan odsto, nakon što Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK) i njeni saveznici, poznati kao grupa OPEK+, nisu uspeli da se dogovore o februarskoj proizvodnji.

Saudijska Arabija je bila protiv povećanja pumpanja zbog novih mera ograničenja u mnogim zemljama, koje će se verovatno odraziti na smanjenje potražnje, dok se Rusija založila za povećanje proizvodnje pozivajući se na oporavak potrošnje.

Pročitajte još

Prema jednom dokumentu OPEK-a od 4. januara, u koji je Rojters imao uvid, grupa razmatra rezanje proizvodnje za 500.000 barela dnevno (bpd) za februar, ali i druge scenarije uključujući zadržavanje postojećeg nivoa pumpanja ili povećanje od 500.000 barela dnevno.

Sastanak grupe OPEK+, započet juče, trebalo bi da se nastavi danas popodne. Među članicama OPEK-a je prisutna napetost zbog iranskog zauzimanja broda Južne Koreje, a taj potez Teheran pravda tvrdnjom da mu ova azijska zemlja duguje sedam milijardi dolara.

Činjenica da je Engleska danas započela novu blokadu zbog rasta slučajeva koronavirusa, svakako će imati uticaj na to kakvu će odluku OPEK+ doneti o proizvodnji “crnog zlata” u februaru, jer će britansko zaključavanje imati implikacije na tražnju za gorivom, zaključuje Rojters.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike