POJAŠNJENJE: Trudnicama puna naknada i kada poslodavac ne plaća

25.01.2021

16:06 >> 19:05

0

Ministar finansija Siniša Mali pojasnio je kako će porodilje i trudnice dobijati svoje naknade i za vreme kada njihove firme ne plaćaju poreze i doprinose

POJAŠNJENJE: Trudnicama puna naknada i kada poslodavac ne plaća
Pixabay

Ministar Mali izjavio je danas da trudnice i porodilje, kao što je to najavila i premijerka Ana Brnabić, ni na koji način neće biti oštećene i da će nastaviti da primaju pun iznos naknade zarade za vreme trajanja bolovanja, kao što je to bio slučaj i do sada.

– Ukoliko se otkrije da postoji bilo kakav propust, on će biti ispravljen. Trudnice i porodilje neće i ne smeju biti ni na koji način oštećene – podvukao je ministar, rečeno je u saopštenju Ministarstva, i dodao da će ukoliko se otkrije bilo kakav propust, biti poslata nova, korigovana rešenja u najkraćem roku.

Nadležni već pokrenuli istragu

Povodom navoda u pojedinima medijima da se porodiljama izdaju rešenja sa umanjenom naknadom zarade, ministar je naveo da nadležne službe trenutno ispituju sva izdata rešenja, kako bi utvrdili kako je i na koji način došlo do eventualnog propusta.

Kako je istakao, to znači da će i trudnice i porodilje koje rade u firmama koje su prihvatile odlaganje plaćanja poreza i doprinosa, primati pun iznos naknade zarade i neće biti nikakvih umanjenja tih naknada.

Mali je istakao da se Uredbom o fiskalnim pogodnostima i direktnim davanjima privrednim subjektima u privatnom sektoru i novčanoj pomoći građanima u cilju ublažavanja ekonomskih posledica nastalih usled bolesti Kovid-19, to eksplicitno i propisuje.

– Doprinosi čije plaćanje je odloženo u skladu sa ovom uredbom, smatraju se plaćenim za svrhu ostvarivanja prava po osnovu penzijskog i invalidskog osiguranja, zdravstvenog osiguranja, ostvarivanja prava za slučaj nezaposlenosti i ostvarivanja prava na finansijsku podršku porodici sa decom – stoji u uredbi, a saopštava Ministarstvo finansija.

Pročitatje još:

Ministar je naveo i Uredbu o postupku i načinu odlaganja plaćanja dugovanog poreza i doprinosa i cilju ublažavanja ekonomskih posledica nastalih usled bolesti Kovid-19, gde se navodi da “doprinosi čije je odlaganje plaćanja odloženo u skladu sa ovom uredbom, smatraju se plaćenom za svrhu ostvarivanja prava po osnovu penzijskog i invalidskog osiguranja, zdravstvenog osiguranja, ostvarivanja prava za slučaj nezaposlenosti i ostvarivanja prava na finansijsku podršku porodici sa decom, kao i ostvarivanja prava u druge svrhe”.

– Kao što vidite – rekao je ministar – u obračunu naknade zarade i trudnicama i porodiljama će se obračunavati i meseci za koje poslodavac nije platio dažbine. Ministarstvo finansija je, dodao je, to veoma jasno propisalo.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug