"Mnogo razloga za optimizam": Stižu prve uvećane penzije, a zatim i plate

02.02.2021

09:55 >> 11:35

0

Ministar finansija Siniša Mali ističe da su u januaru zdravstveni radnici dobili povećanje plata od pet odsto, a prvi uvećani ček penzionerima stiže sada

"Mnogo razloga za optimizam": Stižu prve uvećane penzije, a zatim i plate
Copyright Foto: 24sedam/Katarina Mihajlović

U februaru će stići prvi čekovi sa uvećanim penzijama za oko 1,7 miliona penzionera, dok su od početka godine povećani i minimalna cena rada i plate u javnom sektoru, tako da građani Srbije imaju puno razloga za optimizam, izjavio je ministar finansija Siniša Mali.

On je naglasio da će penzioneri koji pripadaju grupi samostalnih delatnosti danas dobiti uvećane penzije, da će vojni penzioneri i poljoprivrednici dobiti uvećane penzije 5. februara, a ostali penzioneri 10. februara. Kako je podsetio, od 1. januara 2021. godine predviđeno je povećanje penzija u skladu sa švajcarskom formulom za 5,9 odsto.

– U poslednjih nekoliko godina, odnosno od 2014, kada smo sprovodili fiskalnu konsolidaciju, penzije su porasle u proseku za oko 29 odsto, uključujući i pomenuto povećanje koje je stupilo na snagu 1. januara – naveo je ministar Mali.

Siniša Mali; Foto: Promo/Ministarstvo finansija

Kada je reč o platama, Siniša Mali je istakao da su u januaru zdravstveni radnici dobili povećanje plata od pet odsto, pošto se uvećanje odnosilo i na decembarsku zaradu, a da su ostali zaposleni u javnom sektoru dobili povećanje od 3,5 odsto, te da će od 1. aprila ove godine i za njih ukupno povećanje iznositi pet odsto.

Ministar Siniša Mali se osvrnuo i na povećanje minimalne zarade za 6,6 odsto od 1. januara, odnosno sa 172,5 dinara po satu na 183,9 dinara. To, naveo je ministar, znači da prosečna minimalna zarada u ovoj godini raste sa 30.137 dinara na 32.126 dinara.

Kako je naglasio, sve ove mere nisu i neće ugroziti stabilnost naših javnih finansija koje su u odličnom stanju, što govori i činjenica, dodaje, da je država spremna i sposobna da pomogne i privredu i građane sa novim paketom ekonomskih mera podrške koji će biti vredan oko 2,5 milijarde evra.

Pročitajte još

– Kao što vidite, imamo mnogo razloga za optimizam, na šta ukazuje i činjenica da smo na kraju januara imali suficit od 13,3 milijarde dinara, a da je planiran deficit od 13,4 milijarde dinara. Dakle, imamo oko 27 milijardi dinara više novca nego što smo planirali i možemo da budemo veoma zadovoljni – rekao je Mali ističući da privreda funkcioniše i da je Srbija na odličnom ekonomskom putu.

Tome u prilog je naveo i podatak da je u decembru prošle godine naša industrijska proizvodnja porasla za 4,1 odsto u odnosu na decembar 2019. godine, pri čemu je prerađivačka industrija imala rast 5,5 procenata.

– Obim spoljnotrgovinske razmene u decembru je oporavljen zahvaljujući snažnom oporavku robnog izvoza koji je ostvario rast od 16,6 odsto. To se pre svega odnosi na izvoz prerađivačke industrije, ali je ostvaren rast izvoza i u sektoru poljoprivrede i rudarstva – zaključio je ministar finansija.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike