Kraj krize? Država će pomagati privredi još pola godine

13.02.2021

08:21 >> 08:33

0

Ministar finansija Siniša Mali izneo procenu koliko će još srpskoj ekonomiji biti potrebna pomoć iz budžeta

Kraj krize? Država će pomagati privredi još pola godine
Copyright Foto:Pixabay/Martinelle

– Još oko par meseci do pola godine neophodna je pomoć države kako bi privreda izdržala i sačuvala proizvodne kapacitete i stepen zaposlenosti – ukazao je sinoć ministar finansija Siniša Mali.

Ministar Mali je za RTS rekao da će se onda otvoriti srpska ekonomija, kao i druge, navodeći da će Srbija “sigurno biti par koraka ispred”.

Podsetio je da je Srbija prošlu godinu završila sa najmanjim padom BDP u Evropi i da je u proseku, pogotovo u decembru imala veću stopu rasta industrije nego u 2019. godini.

Pročitajte još:

– To ne bi moglo da se desi da nije bilo mera, odgovorne ekonomske politike i da nismo pravovremeno sveobuhvatnim merama reagovali kako treba – istakao je Mali.

Vlada Srbije je u četvrtrak predstavila novi paket ekonomskih mera u kojem je predviđeno da će oko milion i po zaposlenih u malim, srednjim a ovoga puta i velikim preduzećima, dobiti tri puta po pola minimalca, dodatan ceo minimalac u turističko-hotelijerskom sektoru. Hotelijeri će dobiti i sektorsku pomoć od 350 evra po ležaju i 150 po sobi, a autobuski prevoznici 600 evra mesečno po autobusu koji imaju.

Privreda će moći da se osloni i na proširenu garantnu šemu – jeftine kredite iz Fonda za razvoj i kod banaka, dok će svi punoletni građani dobiti dva puta po 30 evra, a penzioneri i dodatnih 50, kao pomoć države u vreme krize izazvane pandemijom koronavirusa.

Instaliraje našu iOS ili Android aplikaciju – 24sedam.rs

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike