Litar goriva poskupeo i do osam dinara, a cena će zbog rasta akcize uskoro biti još veća

19.02.2021

18:34 >> 09:23

0

Srbija prednjači u ceni dizela u regionu, a ne zaostaje mnogo ni kada se radi o bezolovnom benzinu

Litar goriva poskupeo i do osam dinara, a cena će zbog rasta akcize uskoro biti još veća
Copyright Profimedia

Skok cene sirove nafte na svetskom tržištu znatno je povećao troškove u lancu prerade nafte i distribucije derivata, tako da su prosečne maloprodajne cene sve tri vrste goriva u Srbiji prethodne nedelje povećane za oko jedan dinar po litru, a od novembra i do osam dinara, navodi Udruženje naftnih kompanija Srbije (UNKS) u najnovijoj analizi cena benzina u našoj zemlji.

Cene sirove nafte; Foto: Printskrin UNKS

Zanimljivo je i da se od 15. februara u Srbiji primenjuju i novi iznosi akciza usklađeni sa rastom potrošačkih cena u prethodnoj godini. Podsetimo, Republički zavod za statistiku objavio je 12. januara indeks potrošačkih cena u 2020 godini, čime su se stekli uslovi za usklađivanje dinarskih iznosa akciza na derivate nafte.

S obzirom na to da je indeks potrošačkih cena u decembru 2020. u poređenju sa istim mesecom prošle godine bio 1,3 odsto, za toliko će u skladu sa Zakonom o akcizama biti povećani i nominalni iznosi akciza. Kako su naveli u UNKS, prema tome bi akciza na bezolovni benzin sa 57,1 trebalo da bude povećana na 57,84 dinara po litru. Kada se radi o gasnom ulju, u koja spada i dizel gorivo, akciza će sa 58,72 biti povećana na 59,48 dinara po litru, i za TNG sa 44,59 na 45,17 dinara po kilogramu.

Prema rečima Tomislava Mićovića, generalnog sekretara Udruženja naftnih kompanija Srbije (UNKS), s obzirom na to da akciza ulazi u osnovicu za PDV, svi proizvođači i uvoznici derivata nafte će po ovom osnovu u budžet Srbije plaćati više za oko 0,9 dinara po svakoj litri benzina i dizela, odnosno 0,7 dinara po kilogramu tečnog naftnog gasa. On je istakao da je u pitanju redovno godišnje usklađivanje dinarskih iznosa akciza, u skladu sa inflacijom, koje ima za cilj očuvanje realne vrednosti ovog prihoda.

Struktura prosečnih maloprodajnih cena goriva u Srbiji; Foto: Printskrin UNKS

U najnovijoj analizi koja je danas objavljena, UNKS navodi da ukupno povećanje cene benzina i TNG autogasa u periodu od početka novembra do danas iznosi oko šest dinara po litru, a dizela osam dinara. To je, kako dodaju, povećanje cena od pet do osam odsto.

– Šesnaest nedelja za redom cena sirove nafte ima trend rasta, tako da se barel Brenta koji se 30. oktobra prodavao za 37,46 dolara danas prodaje po ceni od gotovo 65 dolara, što predstavlja povećanje od 72 odsto – objašnjavaju naftaši.

Poređenje cena goriva u regionu; Foto: Printskrin UNKS

Oni su naveli i detaljnu strukturu maloprodajne cene goriva na domaćim pumpama i naglasili da je to i poslednje iskazivanje strukture sa navedenim iznosima akciza jer se upravo od 15. februara primenjuju novi iznosi akciza usklađeni sa rastom potrošačkih cena u prethodnoj godini.

– Budući da akcize ulaze u osnovicu za obračun PDV-a, ukupno povećanje dažbina na benzin iznosi 0,89 dinara po litru, na dizel 0,91 dinar i na TNG 0,7 dinara po kilogramu – ističu u UNKS.

Pročitajte još

Takođe, u UNKS kažu da cene goriva rastu i u svim zemljama u okruženju i da brzinu promene određuju tržišni uslovi.

Ipak, kako se može videti i na tabeli koju je objavio UNKS, Srbija je i dalje na prvom mestu po visini cene dizela u odnosu na ukupno 11 zemalja u okruženju, ali i na trećem mestu kada je u pitanju bezolovni benzin.

Tako, u proseku na srpskim pumpama dizel košta 1,263 evra po litru, i skuplji je nego u Grčkoj, Hrvatskoj, Mađarskoj i drugim zemljama regije. Bezolovni benzin košta 1,195 evra po litru kod nas, a po ceni su nas prešišali samo Grčka i Hrvatska.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike