Saznajemo: Još nekoliko banaka smanjuje učešće za stambene kredite

03.12.2020

20:30 >> 17:04

0

Autor: S. Gavrić

Zvanično su samo dve banke prihvatile preporuku NBS da smanje učešće sa 20 na 10 odsto

Saznajemo: Još nekoliko banaka smanjuje učešće za stambene kredite
Foto: 24sedam/Katarina Mihajlović

Iako je Narodna banka Srbije još letos preporučila poslovnim bankama da smanje učešće na stambene kredite sa 20 na 10 odsto, zvanično su to prihvatile samo dve banke. Prva je s tom praksom počela Banka Poštanska štedionica, da bi se nedavno priključila i Rajfajzen banka.

Ipak, kako 24sedam saznaje, još nekoliko banaka razmatra ovakvu mogućnost i verovatno će od januara ponuditi novim korisnicima stambenih kredita niže učešće.

Podsetimo da je Poštanska štedionica još od druge polovine juna kupcima prvog stana omogućila stambene kredite uz smanjeno učešće od 10 odsto. Zbog takve odluke, kako su potvrdili za 24sedam, interesovanje građana za ove pozajmice je sve veće.

Učešće kao prepreka

– Rezultati nakon višemesečne primene ove odluke, mereno brojem primljenih, a sada već i realizovanih kredita sa 10 odsto učešća, govore o izuzetnom interesovanju za ovu vrstu proizvoda. To samo potvrđuje činjenicu da su donete mere jako dobro targetirane i evidentno daju očekivane rezultate – navode u ovoj banci.

Rajfajzen banka nedavno smanjila učešće za stambeni kredit; Foto: 24sedam/Katarina Mihajlović

Oni naglašavaju da su, kada je reč o kupovini prve nepokretnosti na kredit, polazni troškovi i samo učešće do sada često predstavljali prepreku klijentima kod donošenja ovako važne životne odluke.

Rajfajzen banka nedavno je uvrstila u svoju ponudu stambene kredite sa 10 odsto učešća u skladu sa preporukom NBS. Oni su istakli da trenutno u obradi imaju oko 15 zahteva za ovaj model stambenog kredita. Kako dodaju, tražnja za stambenim kreditima je generalno u porastu.

Iako nijedna banka, od preostalih 24 koliko ih ukupno posluje na našem tržištu, još nije zvanično obelodanila smanjenje učešća, nekoliko vodećih bankarskih grupacija potvrdili su za naš portal da ozbiljno razmatraju ovu mogućnost. Kako su naglasili, konačnu odluku o tome doneće do kraja godine, pa se očekuje da će sa novom ponudom za klijente izaći nakon praznika u januaru.

– Jasna nam je namera centralne banke da na ovaj način podstakne kupoprodaju stanova, a tako posredno i samu građevinsku industriju. Ipak, svaka banka u skladu sa svojom poslovnom politikom odlučuje da li će izaći sa ovakvom ponudom – kažu u jednoj od vodećih banaka na našem tržištu.

Kako dodaju, tražnja za stambenim kreditima je, uprkos epidemiji i krizi, i ove godine u blagom porastu.

Dobro se preračunati pre potpisa

– Upravo zbog toga razmatramo smanjenje učešća za stambene kredite. Ali, svakom našem klijentu savetujemo da dobro razmisli, da sagleda svoju finansijsku situaciju, proveri koliko dugo će otplaćivati kredit i uz koliku kamatu, i tek onda odluči. Nikome nije u interesu da korisnik nakon nekog vremena prestane da izmiruje obaveze prema banci – naglašava naš sagovornik.

Kamata oko četiri odsto

Inače, kamatne stope na stambene kredite u Srbiji u proseku iznose oko četiri odsto. S obzirom na to da je vrednost euribora, kamatne stope po kojoj banke u EU pozajmljuju novac, presudna i kod nas, korisnici stambenih kredita ne treba da brinu. Trenutno je tromesečna stopa euribora na nivou od minus 0,53 odsto, što je istorijski minimum. Kako procenjuju sami bankari, euribor će se još dugo zadržati na tako niskom nivou.

A prema rečima guvernerke NBS Jorgovanke Tabaković, NBS je preduzela sve aktivnosti u granicama svojih nadležnosti kako bi olakšala pristup finansiranju građanima, i u redovnim i u vanrednim okolnostima.

– U junu smo doneli odluku kojom su stvorene regulatorne pretpostavke za izdvajanje manjeg učešća potrebnog za odobravanje stambenih kredita kupcima prvog stana – istakla je guvernerka.

Pročitajte još: Poslednji čas za pomoć: U januaru ostajemo bez restorana, kafića, klubova, čak i hotela?

S obzirom na to da su od 26 banaka, za sada ovu preporuku prihvatile samo dve, Jorgovanka Tabaković kaže da je “očigledno da banke smatraju da dovoljno zarađuju od ostalih bankarskih proizvoda, ne shvatajući da će tako izgubiti deo klijenata koje će teško moći da vrate“.

Podsticajna i tržišna mera

– Mi smo tržišna privreda, i dugoročno to za banke neće biti dobro jer moraju da se bore za svoje klijente od kojih žive. Međutim, ova mera nije privremenog karaktera, već je reč o trajnom sistemskom rešenju, i očekujemo da banke iskoriste ovu regulatornu mogućnost i u narednom periodu uvrste ovakve kredite u svoje ponude – rekla je guvernerka za 24sedam.

Pročitajte još: Ocena Fiskalnog saveta: Najveći problem budžeta za 2021. subvencije i plate, pohvalna velika izdvajanja za javne investicije

Takođe, i u Udruženju banaka Srbije (UBS) smatraju da je odobravanje stambenih kredita za kupovinu prvog stana sa učešćem od 10 odsto podsticajna, tržišna i dobra mera.

– Za banke je to dobra prilika da sagledaju svoje mogućnosti i shodno tome preuzmu rizik – naglasio je Vladimir Vasić, generalni sekretar UBS.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi