Cena bakra na putu da obori rekord

03.12.2020

09:07 >> 14:59

0

Dobre vesti i za srpski, odnosno kineski, RTB Bor stižu sa svetskih tržišta gde je crveni metal sve vredniji

Cena bakra na putu da obori rekord
Copyright ŽFoto:Pixabay/ Dyanap

Analitičari banke „Goldman Saks“ procenjuju da bi cene bakra mogle uskoro “stati na crtu” dosadašnjim rekordnim nivoaima.

Cene bakra su u utorak skočile na najvišu kotu od marta 2013, dostigavši 7.719 dolara po metričkoj toni, nakon objavljivanja podataka o snažnijoj proizvodnoj aktivnosti u Kini i Južnoj Koreji od očekivane.

Crveni metal je kasnije smanjio dobitke, a na zatvaranju na Londonskoj berzi metala cena tromesečnih fjučersa bakra (terminski ugovori) je zaključena na nivou od 7.626 dolara po metričkoj toni, prenosi CNBC.

Bakar, koji ima široku primenu u brojnim sektorima, od industrije električne energije do građevinarstva, ojačao je ove godine za više od 22 procenta, najviše od 2017. Skok cene su podstakli poremećaji u snabdevanju, nade u „zeleni” ekonomski stimulus i brz privredni oporavak Kine od korona krize.

– Sada je toku potpuni uspon tržišta bakra, cene su porasle za 50 posto u odnosu na najniže vrednosti u 2020. godinu, dostižući najviši nivo od 2017. Sadašnja jačina cena nije iracionalno odstupanje, na to gledamo kao na prvu fazu strukturno “bikovskog” tržišta bakra – naveli su analitičari „Goldman Saksa“.

Foto:Pixabay/ Gerd Altmann

„Bikovsko“ berzansko tržište je kada cena raste a investitori očekuju da će rasti i dalje, za razliku od „medveđeg“ sentimenta na tržištu, kada cene padaju.

Pročitajte još:

Saznajemo: Još nekoliko banaka smanjuje učešće za stambene kredite

Istražujemo: Zašto Srbija nema organsku proizvodnju hrane kad je potencijal ogroman

Oni si povećali 12-mesečnu projekciju cene bakar na 9.500 američkih dolara po metričkoj toni, u odnosu na prethodnu procenu od 7.500 dolara.

Ova banka sa Volstrita dodala da sada očekuje održivu, višu prosečnu cenu za 2021. i 2022. Procenila je da će cene bakra u proseku iznositi oko 8.625 dolara sledeće godine, nakon čega će se popeti na prosečnih 9.175 dolara 2022.

Do prve polovine 2022. godine, kažu analitičari, vrlo je verovatno da će bakar “stvatiti na probu” postojeći rekordan nivo od 10.170 dolara postavljen 2011. godine.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

TAGOVI:

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike