Za četiri meseca besplatan roming za sve u regionu, a evo kada će pojeftiniti sa zemljama EU

27.02.2021

06:53 >> 15:58

0

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić potvrdila za 24sedam da će se Sporazum o romingu realizovati uprkos krizi

Za četiri meseca besplatan roming za sve u regionu, a evo kada će pojeftiniti sa zemljama EU
Copyright Pixabay

Primena evropskog principa “rominga kao kod kuće“ počeće 1. jula ove godine, a značiće ukidanje rominga na Zapadnom Balkanu, za sve države, pa i Srbiju. Tako će cena za pozive, SMS i prenos podataka u romingu odgovarati ceni koju građani plaćaju unutar svoje matične mreže, rekla je za 24sedam ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić.

Na ovaj način resorna ministarka je potvrdila da će se regionalni Sporazum o romingu realizovati po planu, uprkos pandemijskoj krizi.

Ukida se unapred određen iznos

– Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija zajedno sa nadležnim ministarstvima i regulatornim telima iz regiona Zapadnog Balkana sprovodi neophodne aktivnosti potrebne za ukidanje troškova rominga. Od 1. jula 2019. do 30. juna 2021. godine, cena poziva, SMS i prenosa podataka se formira tako što se na cenu usluga unutar matične mreže dodaje unapred definisan iznos, koji ne prelazi iznose navedene u samom sporazumu – istakla je ministarka Matić.

U EU besplatan roming još 10 godina

Evropska komisija predložila je ove nedelje novu uredbu kojom se sadašnja pravila o besplatnom romingu unutar EU 27 produžavaju za narednih 10 godina. U Briselu naglašavaju da od juna 2017. godine, kada je doneta uredba o petogodišnjem ukidanju naknada za roming između EU 27, Lihtenšatjana, Norveške i Islanda, gotovo 170 miliona Evropljana koristi usluge besplatnog rominga, a da je usluga prenosa podataka u romingu porasla 17 puta u odnosu na period pre ukidanja nadoknada.

Prema njenim rečima, besplatan roming od 1. jula za sve stanovnike Zapadnog Balkana značajno će olakšati komunikaciju i poslovanje u regionu, ali i dodatno utvrditi posvećenost Republike Srbije regionalnom umrežavanju i povezivanju sa jedinstvenim tržištem EU.

S obzirom na to da besplatan roming u regionu predstavlja korak bliže ka snižavanju cena rominga Zapadnog Balkana sa EU, pitali smo ministarku kada se to očekuje i u kojoj meri možemo da računamo na pojeftinjenje:

Sve predviđeno planom do 2024.

– U okviru realizacije ciljeva Digitalne agende za Zapadni Balkan, nakon ukidanja troškova rominga na teritoriji Zapadnog Balkana predviđeno je preduzimanje koraka za smanjenje troškova rominga između ekonomija Zapadnog Balkana i Evropske unije. Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija zajedno sa nadležnim ministarstvima, regulatornim telima iz regiona Zapadnog Balkana i predstavnicima EU priprema plan za smanjenje troškova rominga između regiona i EU.

Pročitajte još

Resorna ministarka je naglasila i da se ceo proces odvija u skladu sa Akcionim planom za razvoj zajedničkog regionalnog tržišta za period od 2021. do 2024. godine.

– Taj akcioni plan usvojen je na sastanku lidera u okviru Balkanskog procesa održanom u Sofiji 10. novembra 2020. godine, a plan za smanjenje troškova rominga između regiona i EU će biti pripremljen do kraja 2021. godine – rekla je Tatjana Matić za naš portal.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike