Ministar Mali: Plate u Srbiji rastu i kada je u svetu kriza

02.03.2021

09:17 >> 11:08

0

Srbija i zvanično ima najmanji pad u Evropi, za izlaz iz krize će se zadužiti ako je potrebno, a prijava građana za pomoć poćinje 28. aprila

Ministar Mali: Plate u Srbiji rastu i kada je u svetu kriza
Copyright Tanjug/Dragan Kujundzić

Srpske javne finansije su stabilne a zvanični podaci pokazali su najmanji pad u Evropi, rekao je danas ministar finansija Siniša Mali.

– Juče je zavod za statistiku izašao sa poslednjim podacima za 2020. godinu, to je ono o čemu je predsednik Vučić govorio kada je pričao da smo najbolji u Evropi. To se nikad nije desilo. Mnoge razvijenije zemlje od nas mnogo su više pale. Mi smo u 2020. godini imali stopu nezaposlenosti od devet odsto – kazao je Mali na Prvoj TV.

Za pomoć građanima prijava od 28. aprila

Ministar Mali je podsetio da se prošle godine 6,1 milion građana Srbije prijavio za pomoć od 100 evra.

– Prijavljivanje za novu pomoć kreće 28. aprila, kao i prošle godine, preko kol centra ili portala Trezora Republike Srbije – rekao je ministar.

Prijavljivanje traje do maja, dakle ko napuni 18 godina između maja i novembra – ne može da se prijavi, objasnio je.

Ministar Mali kaže da je država „apsolutno zadržala stabilnost naših javnih finansija“, da pritom „upkos pandemiji prosečne plate rastu“.

– Možda smo jedina zemlja u Evropi gde smo krenuli sa povećanjem plata, penzija, minimalne zarade – rekao je Mali.

Ministar kaže da se Srbija, očekujući otvaranje globalne ekonomije s vakcinacijom, dobro pozicionirala sebe kada je reč o rastu.

– Jasno smo definisali dva prioriteta: borbu za spas ekonomije i borbu za živote i zdravlje građana. Nije problem i da se država zaduži ako treba, ali da sačuvamo svako radno mesto – dodao je šef srpskih finansija.

Treći paket 250 milijardi dinara

Ministar Mali je rekao da se iz budžeta isplaćuju paketi ekonomske pomoći, prvi i drugi paket iz 2020. godine iznosili su 704 milijarde dinara, a treći, koji je u toku, 250 milijardi dinara.

Ministar je pokazao koje sve elemente sadrži paket pomoći koji sleduje građanima i privredi. Radi se o tri puta po pola minimalne zarade za 1,5 miliona radnika, što je ukupno 48.000 dinara.

– Pomoći ćemo i turizmu i ugostiteljstvu koji će dobiti još jedan minimalac – kazao je Mali. Kako je rekao, gradski hoteli dobijaju 350 evra po krevetu i 150 evra po smeštajnoj jedinici, a prošle godine je 312 hotela dobilu tu pomoć.

Novčanu podršku dobijaju i građani

Pročitajte još:

– Dva puta po 30 evra za sve punoletne koji se prijave. U maju i novembru dodatnih 50 evra ide penzionerima, oni ne treba da se prijavljuju, automatski će dobiti već prve nedelje maja prvih 30 evra, a u septembru 50 evra – rekao je Mali.

Mali je pomenuo da će u narednih nekoliko dana odlučiti da li će biti neke pomoći za nezaposlene.

“Razgovaramo sa Ministarstvom poljoprivrede, da vidimo da li je neophodno podržati individualne poljoprivredne proizvođače. Nemojte da brinete, mi ćemo da pomognemo”, rekao je Mali.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike