I vaša zgrada može da plati porez: Ako Stambena zajednica ima “biznis”...

09.03.2021

10:04 >> 11:37

0

Ukoliko vaša skupština stanara” ima veliki profit od izdavanja podruma, tavana ili drugih zajedničkih prostorija, moraće da plati porez

I vaša zgrada može da plati porez: Ako Stambena zajednica ima “biznis”...
Copyright Foto: 24sedam/Goran Sivački

Višespratnice u Srbiji koje godišnje ostvare profit veći od 400.000 dinara moraju da na razliku plate porez na dobit, kao i sva druga preduzeća.

Iako su Stambene zajednice, poznatije po starom nazivu “Skupštine stanara” (odnosno vlasnika stanova) registrovane kao neprofitne organizacije građana, u slučaju kada kasu pune i prihodi od izdavanja zajedničkih prostorija, bilborda i sl. a ne samo od naknada koje daju stanari, postaju poreski obveznici, pišu “Novosti”.

Iako po Zakonu o računovodstvu, stambene zajednice nisu dužne da podnose finanisijske izveštaje, kao ni podatke za potrebe statistike APR, ipak su prepoznate u Zakon o porezu na dobit pravnih lica.

– Poreski obveznik je i drugo pravno lice, koje nije osnovano radi ostvarivanja dobiti, ako ostvaruje prihode prodajom proizvoda na tržištu ili obavljanjem usluga uz naknadu – navode u Privrednoj komori Srbije.

Stoga, stambena zajednica koja zarađuje u obavezi je da podnosi poresku prijavu i poreski bilans ukoliko je razlika između ostvarenih prihoda sa tržišta i rashoda veća od 400.000 dinara u poreskom periodu.

Za većinu većina zgrada u Srbiji to nije problem, jer se fond za održavanje zgrade ionako teško puni, ali recimo u Beogradu ima višespratnica koje imaju od čega da zarade, prenosi prestonički dnevnik.

– U slučaju kada zgrada izdaje podrumske prostorije, tavan ili neke druge delove ili ustupa prostor na fasadi ili dvorišnom delu za zakup bilborda, može mesečno da zaradi pozamašnu sumu novca” – navode u “Udruženju profesionalnih upravnika Beograda”.

Pročitajte još:

Tamo gde su prometnija mesta, cena raste, pa negde taj iznos dostiže mesečno čak 500 evra. Što godišnje može da bude oko 6.000 evra. To onda jeste dobit.

Stambene zajednice koje prihoduju samo sa ciljem održavanja zgrade, Poreskoj upravi treba da dostave obaveštenje da nisu ostvarili prihode na tržištu. U tom slučaju neće se voditi kao obveznik poreza na dobit pravnih lica.

Kako bi izbegli oporezivanje, stanari i upravnici ovakvih “bogatih” stambenih zgrada češće ulažu u popravke i tekuća održavanja kako ne bi došli u situaciju da moraju da plate porez na dobit.

– Ima nekoliko zgrada koji su u našem sistemu održavanja koje mogu da se pohvale velikim fondom. Kako ne bi morali da plate 15 odsto poreza od onog što su zaradili, stalno u tim zgradama radimo neke intervencije, saniramo krov, ulaz… – kaže Ljubiša Banovački, profesionalni upravnik.”

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike