Jesmo li ih pretekli: Crnogorci u januaru zaradili 530 evra

11.03.2021

08:50 >> 09:10

0

Prosečna januarska plata u Crnoj Gori viša je nego u decembru, u kome se inače statistički beleže najviše plate zbog bonusa i dodataka

Jesmo li ih pretekli: Crnogorci u januaru zaradili 530 evra
Copyright Pixabay

Prosečna zarada, bez poreza i doprinosa, u Crnoj Gori iznosila je u januaru 530 evra i bila je 0,6 odsto veća u odnosu na decembar 2020, prema podacima zavoda za statistiku, Monstata.

Prosečna januarska neto zarada je u odnosu na isti mesec prošle godine porasla za 1,1 odsto. Prosečna bruto zarada u januaru iznosila je 791 evro.

– Ako se ima u vidu da su potrošačke cene u januaru u odnosu na decembar prošle godine zabeležile rast od 0,3 odsto, proizilazi da su realne zarade za isti period porasle 0,3 odsto – navodi se u saopštenju.

Da li još i koliko prosečne plate u Crnoj Gori „beže“ onima u Srbiji, videće se kada srpska zvanična statistika izbaci podatke za januar. U decembru je ta razlika bila 35 evra i to u korist srpske zarade, jer je prosečna neto plata u Crnoj Gori iznosila 527 evra a u Srbiji 562.

Pročitajte još:

Krajem meseca, kada srpski Republčki zavod za statistiku objavi podatke, pokazaće se da li su radnici, odnosno menadžeri i direktori u Srbiji imali izdašne bonuse u decembru ili se situacija preokrenula i srpske zarade generalno prednjače u odnosu na crnogorske.

U poslednjem „normalnom“ mesecu bez bonusa, novembru, crnogorske plate su bile veće za sedam evra, sa prosekom od 525 evra.

Najveći rast prosečnih zarada u Crnoj Gori bez poreza i doprinosa na mesečnom nivou zabeležen je u januaru u građevinarstvu i administrativnim i pomoćnim uslužnim  delatnostima, za po 4,1 odsto.

S druge strane, prosečne januarske neto plate su u odnosu na prethodni mesec pale u  sektorima prerađivačka industrija za 8,5 odsto, poslovanje sa nekretninama za 3,1 odsto i usluge smeštaja i ishrane za 2,3 odsto.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike