„Tiha“ lova: Država sad može da da firmi 200.000 evra bez pravdanja

13.03.2021

09:13

0

Vlada Srbije donela je Uredbu kojom se definišu uslovi za dodelu pomoći male vrednosti preduzećima za koju se ne ide pred Komisiju za kontrolu državne pomo?

„Tiha“ lova: Država sad može da da firmi 200.000 evra bez pravdanja
Copyright Pixabay/Pijon

Pomoć male vrednosti kao državna subvencija ne bi smela da ima uticaj na narušavanje konkurencije na tržištu ili na trgovinu između Srbije i zemalja članica Evropske unije a za njeno odobravanje državni organi se ne prijavljuju, kao do sada, Komisiji za kontrolu državne pomoći, već odluku o opravdanosti te mere donosi samostalno, odlučila je Vlada.

Visina iznosa takozvane de minimis pomoći varira od načina na koji korisnik javnih sredstava pruža podršku preduzeću, a mogu je dobiti firme u svim sektorima, piše „Nova ekonomija“.

Garancije do 1,5 miliona evra

Garancije u obliku „male pomoći“ ne smeju da premaše 80 odsto vrednosti kredita za koji se izdaju, a iznose: 172,5 miliona dinara (1,47 miliona evra) odnosno 86,25 miliona dinara (734.000 evra) za učesnike na tržištu koji obavljaju delatnost drumskog prevoza tereta), za period trajanja garancije od pet godina ili 86,25 miliona dinara (odnosno 43,12 miliona dinara za učesnike na tržištu koji obavljaju delatnost drumskog prevoza), za garancije od deset godina.

De minimis pomoć, pored direktnih davanja, može da bude i u obliku subvencija, subvencionisanih kamatnih stopa na kredite, dokapitalizacije, mera rizičnog finansiranja u obliku vlasničkog kapitala, kredita i garancija.

Malo i nije tako malo

Sume „male pomoći“ nisu ni tako male, jer preduzeće može dobiti u visini do 23 miliona dinara (oko 198.600 evra) u bilo kom periodu u toku tri uzastopne fiskalne godine.

Ukoliko je pomoć u obliku kredita, preduzeće ne sme da bude u stečajnom postupku ili procesu likvidacije, a dodeljuje se do iznosa od 115 miliona dinara (oko 978.000), s periodom otplate od pet godina.

Pročitajte još:

U slučaju kredita s periodom otplate od deset godina, potencijalni maksimalni kredit je takođe duplo manji i iznosi 57,5 miliona.

Postoje i neka ograničenja. Kompanija ili preduzetnik u sektoru drumskog prevoza tereta može da dobije do 11,5 miliona dinara (98.000 evra) ove vrste pomoći u bilo kom periodu u toku tri uzastopne fiskalne godine, ali se ta pomoć ne sme koristiti za kupovinu vozila.

Učesnik na tržištu koji pored delatnosti drumskog prevoza tereta obavlja i druge delatnosti može dobiti de minimis do 23 miliona dinara ako davalac pomoći, razdvajanjem delatnosti ili troškova, osigura da se za drumski saobraćaj neće dodeliti iznos koji je viši od 11,5 miliona dinara u tri uzastopne fiskalne godine. Za učesnike na tržištu u sektoru drumskog prevoza tereta ta svota je duplo manja, odnosno 57,5 miliona dinara.

Pomoć se ne sme dodeljivati za podsticanje izvoza ili za davanje prednosti domaćim proizvodima u odnosu na uvoznu robu, ali se može dodeliti za pokriće troškova učestvovanja na sajmovima ili za nadoknadu troškova potrebnih za uvođenje novog ili postojećeg proizvoda na novom tržištu u drugoj državi.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike