Jedna od najstarijih avio-kompanija na svetu pred bankrotom

16.03.2021

10:32

0

Kriza avio-industrije traje sve duže i sve je dublja

Jedna od najstarijih avio-kompanija na svetu pred bankrotom
Copyright Pixabay

Najnovija žrtva bi joj mogla biti jedna od najstarijih avio-kompanija na svetu, “Ček erlajns” (Czech Airlines), nacionalni prevoznik Češke Republike.

Ova poznata kompanija, osnovana pre gotovo 100 godina, uskoro bi mogla da prekine sve redovne operacije i proglasi bankrot.

Kako prenosi specijalizovani avio portal Kroejšn aviejšn, upravo to je pre nekoliko dana učinio praški sud zbog toga što kompanija ne izmiruje svoje obaveze i ima generisano dugovanje od gotovo 70 miliona evra prema dobavaljačima i putnicima, prenosi Poslovni dnevnik.

Sada već davne 2013. godine južnokorejski “Korijan er” kupio je veći udeo akcija u češkoj avio-kompaniji sa ciljem stvaranja većeg broja konekcija i svojevrsnog sopstvenog “čvorišta” u Pragu.

Pročitajte još

“Ček erlajns” je tada od Korijana preuzeo i jedan širokotrupni avion A330-300, te otvorio i long-hol liniju Prag-Seul-Prag. Ipak, korejski investitori su 2017. godine odlučili da svoj udeo u vlasništvu prodaju jer su bili nezadovoljni rezultatima u poslovanju.

Po izbijanju pandemije koronavirusa “Ček erlajns” je ukinuo svoju jedinu long-hol liniju, te vratio A330 Korijan eru.

Finansijski problemi ove kompanije nisu nastali u vreme pandemije, ali izgleda da će kriza uzrokovana kovidom 19 biti poslednji udarac za “Ček erlajns”.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike