Gubi li dolar trku i da li evro zaista postaje "svetska valuta“?

07.12.2020

06:52 >> 14:10

0

Iako se trenutno kotira na zlatnoj sredini petogodišnje oscilacije prema evru, američka valuta beleži ispade na drugo mesto najkorišćenije svetske valute

Gubi li dolar trku i da li evro zaista postaje "svetska valuta“?
Copyright Foto:Profimedia

Dolar ovih dana slabi prema drugim svetskim valutama ali to pomeranje naniže svakako nije ništa dramatično. Međutim, ono što bi moglo da zabrine Amerikance jeste da je u poslednjih šest meseci izgubio više od devet odsto vrednosti prema evru, a još više je zanimljiv jedan drugi parametar – korišćenost u svetskim razmerama.

“Gospodo, to je vaš problem”

MMF procenjuje da stranci drže 35 odsto američkog javnog duga, što je oko 10 odsto svetskog BDP-a. Njima se ne isplati ni da uspore ulaganje a kamoli da prestanu jer ogromni su potencijalni gubici kapitala ukoliko bi Amerika i dolar propali. A američki javni dug, tj. obveznice Trezora koje se kupuju dolarima se i dalje smatra najbezbednijim mogućim ulaganjem, a SAD su svoj dug uvek plaćale na vreme. Kako je to sažeo 1971. američki ministar finansija Džon Konali svojim evropskim kolegama “dolar jeste naša valuta ali je problem vaš“.

Američki dolar, kao valuta broj jedan u globalnim tansakcijama, lošije je stajao od evra u ukupnoj svetskoj razmeni u oktobru i to prvi put u gotovo osam godina, javilo je Društvo za svetske međubankarske finansijske telekomunikacije (SWIFT).

I dok se za trenutni pad dolara, koji je negde iznad polovine petogodišnje oscilacije od pet odsto vrednosti, objašnjenja mogu naći u povećanoj sklonosti investitora za rizikom s jedne strane i vesti da se drama oko priznanja pobede Džozefa Bajdena na predsedničkim izborima u SAD ipak okončava, uzlet evra u globalne tokove se još analizira.

Goran Radosavljević, profesor na FEFA, kaže za 24sedam da najave “pada dolara“ traju već dugo ali i da ne veruje da će se to i desiti u doglednoj budućnosti.

– Dolar kao praktično osnovnu valutu koriste u Latinskoj Americi, a koristi ga i Rusija, u trgovini energentima. I dogod se na svetu bude naveliko koristila nafta kao pogonsko gorivo održavaće se i dolar kao svetska valuta. Bojim se da je dolar bezbedan barem narednih 30 godina – ističe Radosavljević.

Dug pohod na svet, Foto:Profimedia

I pored toga što se Evropa trudi da dolar zameni evrom, barem u onim transakcijama u kojima to, kao kod nafte nije neophodno, taj proces ide sporo. Međutim, ima naznaka da bi na kraju mogao da bude uspešan.

Snažniji rast evra moguć u 2021.

Evro je rastao i tokom novembra, krećući se u zoni između 1,16 i 1,20, koliko je imao 1.decembra. Ta kota nije prevaziđena, iako je „testirana“ i u septembru.

Analitičari Banke Amerike (Bank of America, BofA) svojim klijentima su saopštile da se taj prelaz ne očekuje uskoro, i da bi evro mogao da padne do kraja godine prema dolaru, ali bi mogao da snažnije poraste u 2021. ukoliko se globalna ekonomija bude oporavljala jer to više prija manje zatvorenim ekonomijama, kao što je Evrozona.

Podaci SWIFT-a, koji prati prekogranična plaćanja u više od 11.000 finansijskih institucija u 200 zemalja, pokazali su da je jedinstvena valuta EU bila najviše korištena u oktobru, a zatim američki dolar, pa britanska funta i japanski jen, koji slede kanadski dolar i kineski juan.

Statistika je pokazala da je 37,8 posto SWIFT gotovinskih transfera u oktobru izvršeno u evrima, što je porast od šest odsto u odnosu na pre godinu dana i predstavlja najviši nivo od februara 2013. Upotreba američkog dolara pala je na 37,6 posto, što je pad za 4,6 procentnih poena a analitičari predviđaju da će njegova i dalje pasti.

“Krah dolara“ ove je godine stidljivo najavljivao “Fajnenšel tajms“, kao i Stiven Rouč, bivši predsednik banke “Morgan Stenli Azija“, ali i banka “JP Morgan“ u svojoj analizi.

Ipak, Banka za međunarodna poravnanja (BIS) ne vidi “kraj“ dolaru kao vodećoj valuti tako brzo jer je u junskom izveštaju “zelembać“ i dalje dominantna snaga u međunarodnim finansijama.

Prema BIS-u, oko 85 odsto svih deviznih transakcija obavlja se u američkim dolarima. Satus svetske rezervne valuta obezbeđuje mu i to što 61 odsto službenih deviznih rezervi država stoje u dolarima.

Pročitajte još:

Rupa u budžetu: Hoće li od poreza na automobile boleti glava?

Crni petak: Ne dajte “popustu” da vas namami

– Evropska ekonomija je bila u krizi i pre pandemije, a morala bi da bude stabilna dug period da bi se evro nametnuo. Amerikanci se neće tako lako odreći komocije da dolar bude rezervna svetska valuta. Dogod svet upotrebljava dolar, SAD dobar deo rizika krize prebacuju preko svoje valute na druge zemlje, praktično na ceo svet – ističe Radosavljević.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike