Litar benzina samo u martu poskupeo za više od pet dinara: Da li će nam gorivo i sledećeg meseca stanjiti novčanike?

31.03.2021

05:46 >> 09:14

0

Promene u ceni sirove nafte na svetskim berzama imaju najveći uticaj i na vrednost goriva u našoj zemlji

Litar benzina samo u martu poskupeo za više od pet dinara: Da li će nam gorivo i sledećeg meseca stanjiti novčanike?
Copyright Foto: 24sedam/Katarina Mihajlović/Pixabay

Za samo tri nedelje u toku marta gorivo u Srbiji poskupelo je u proseku za pet dinara po litru! Tako je prvih dana marta litar bezolovnog benzina BMB 95 na pumpama koštao 145 dinara, da bi već 27. marta otišao na čak 149,9 dinara. U toku ovog meseca cene goriva u maloprodaji menjale su se čak tri puta, i to naviše.

Prema rečima naftaša, to je posledica kretanja cene sirove nafte na svetskim berzama, koja je početkom marta dostigla rekordnih 70 dolara po barelu (nafta tipa brent). Srećom, u međuvremenu se cena “crnog zlata“ stabilizovala na 64 dolara, koliko je juče koštao barel nafte brent na berzama.

Cena BMB 95 dostigla je krajem marta skoro 150 dinara po litru; Foto: 24sedam/Katarina Mihajlović

Dodatnom “smirivanju“ cena doprinelo je otvaranje Sueckog kanala, koji je skoro nedelju dana (sve do 29. marta) bio blokiran jer se jedan od gigantskih teretnih brodova zaglavio u prolazu. Prema pisanju Rojtersa, fokus je sada na sednici OPEK plus grupe koja se očekuje ove nedelje.

– Na stolu bi se moglo naći pitanje produženja ograničenja ponude nafte, usled novih blokada zbog pandemije virusa korona – navodi Rojters.

Nepredvidivi psihološki efekti

S druge strane, ono što najviše zanima vozače u Srbiji jeste kako će se sve to odraziti na cenu goriva u našoj zemlji, da li možemo da očekujemo dalje poskupljenje benzina ili su se cene stabilizovale.

Iako se naftaši slažu u tome da je nezahvalno, ali i nerealno, donositi bilo kakve procene kretanja cene nafte i naftnih derivata, ipak se neke “tektonske promene“, kako kažu, ne očekuju, barem ne u skorije vreme.

– Psihološke efekte ne možemo predvideti. Ono što se sada vidi jeste to da nema nikakvih naznaka za drastično povećanje cena, ni u Srbiji, ni u drugim zemljama. To je zaključak na osnovu sada raspoloživih informacija – istakao je Tomislav Mićović, generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije (UNKS).

Foto: 24sedam /Katarina Mihajlović

Prema poslednjoj analizi cena goriva na našem tržištu koju je radio UNKS, navodi se da su cene naftnih derivata u Srbiji postepeno počele da rastu krajem novembra i početkom decembra 2020. godine, i da je poskupljenje u najvećoj meri bilo odraz upravo rasta cene nafte.

A bilo je obrnuto…

– Prosečna cena litra benzina od 30. oktobra do 10. marta je povećana za oko 10 dinara, dizela za 12, a TNG – auto-gasa za oko devet dinara. U pitanju je povećanje od osam do 12 procenata, dok je sirova nafta u tom periodu poskupela za više od 80 odsto – objašnjavaju u UNKS.

Pročitajte još

Kako dodaju, od 15. februara se primenjuju i novi, veći, nominalni iznosi akciza na derivate nafte u Srbiji, tako da su troškovi proizvođača i uvoznika od tog dana povećani za oko jedan dinar, što se pre ili kasnije, kao rast bilo kog drugog troška, odražava i na cene goriva.

Oni napominju i da smo imali i obrnuti scenario kretanja prosečnih maloprodajnih cena goriva prošle godine.

– Tako je u periodu od januara do maja gorivo u Srbiji za samo pet meseci pojeftinilo za oko 30 dinara za litar – ističu u UNKS.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike