Iz Albanije u Srbiju: Mateo Kolanđeli novi direktora EBRD-a za Zapadni Balkan

01.04.2021

11:22

0

Novi regionalni direktor će iz Beograda pokrivati ceo region

Iz Albanije u Srbiju: Mateo Kolanđeli novi direktora EBRD-a za Zapadni Balkan
Copyright Mateo Kolanđeli, Foto: EBRD

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) imenovala je Matea Kolanđelijaza novog direktora za region Zapadnog Balkana i za direktora kancelarije u Srbiji.

Kao regionalni direktor, od 17. maja 2021. godine preuzima funkciju od Žužane Hargitai koja odlazi za generalnog direktora EBRD-a za Centralnu Aziju, a biće zadužen za poslovanje EBRD-a u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Kosovu, Crnoj Gori, Severnoj Makedoniji i Srbiji, a biće baziran u kancelariji u Beogradu.

Samo prošle godine, EBRD je investirala 1,3 milijarde evra u Zapadni Balkan. Prioriteti banke u regionu su jačanje privatnog sektora, promocija tranzicije ka zelenoj ekonomiji, kao i jačanje transportne povezanosti unutar regiona i sa susednim evropskim zemljama.

Kolanđeli, koji je trenutno na čelu kancelarije EBRD-a u Albaniji, izjavio je da je odlučan da pojača poslovanje banke u regionu.

Pročitajte još:

– Bićemo fokusirani na oporavak privrede nakon pandemije Covid-19 i zajedno sa našim partnerima radićemo na izgradnji zelenijih, inkluzivnijih i digitalizovanih privreda na Zapadnom Balkanu – preneo je EBRD saopštenje direktora.

Kolanđeli, koji je po nacionalnosti Italijan, započeo je karijeru u EBRD-u u sedištu u Londonu 2005. godine na poziciji bankara. Zatim je radio kao regionalni bankar u Ukrajini i Bugarskoj, sa posebnim angažovanjem u oblasti energetike, a nakon toga je imenovan za direktora kancelarije u Albaniji 2016.

Magistrirao na Londonskoj školi za ekonomiju i političke nauke.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike