Uskoro počinje prijava za državnu pomoć: Kako da dođete do svojih 60 evra

12.04.2021

05:47 >> 05:57

0

Prva uplata građanima, odnosno po 30 evra, stiže već prve nedelje maja, istakao je ministar finansija

Uskoro počinje prijava za državnu pomoć: Kako da dođete do svojih 60 evra
Copyright Pixabay/Tanjug/Dragan Kujundzić

Za nešto više od dve nedelje, tačnije 28. aprila, svi punoletni građani Srbije moći će da se prijave ako žele da dobiju 60 evra od države. To je novac koji je predviđen trećim paketom mera pomoći građanima i privredi, koji je Vlada Srbije usvojila krajem marta, a tiče se i isplate 60 evra svim punoletnim građanima.

Prema rečima ministra finansija Siniše Malog, prijava građana za tu vrstu pomoći počinje 28. aprila i trajaće do 15. maja. Prijavljivanje za novčanu pomoć države biće isto kao i prošle godine. To znači da je dovoljno da zainteresovani građani pozovu putem telefona kol centar (brojevi telefona biće objavljeni do 28. aprila), ili da se prijave onlajn, preko portala Uprave za trezor Ministarstva finansija Srbije.

Prošle godine novac dobilo 6,1 milion građana

– Pozivam sve građane da se jave. Mi ćemo prvih 30 evra isplatiti u maju, a narednih 30 evra u novembru. Samo jednom je neophodno da se prijavite da dobijete dva puta po 30 evra – rekao je ministar, i dodao da građani prvu uplatu mogu da očekuju već prve nedelje maja.

Kako je podsetio, prošle godine se za pomoć od 100 evra prijavilo ukupno 6,1 milion građana.

– Time pokazujemo da su nam finansije i dalje stabilne, da imamo novca i želimo da pomognemo svim građanima s obzirom da se pandemija koronavirusa produžila – naglasio je Mali.

Penzioneri će dobiti i dodatnih 50 evra, što je ukupno 110 evra; Tanjug/Strahinja Aćimović

Takođe, i penzionerima sleduje ovih 60 evra, ali i dodatnih 50 evra koje će dobiti u septembru, što je ukupno 110 evra. Najstariji sugrađani ne moraju da se prijavljuju za ovu novčanu pomoć, već će im novac automatski biti uplaćen na račun.

Prema rečima ministra finansija, veoma je važna i privatna potrošnja, kako bismo išli ka zacrtanim ciljevima privrednog rasta.

Pomoć i za građane KiM

– Punoletni građani moći će da se prijavljuju za uplatu novčane pomoći u periodu od 28. aprila do 15. maja ove godine, i to elektronski preko portala Uprave za trezor ili telefonskim putem, preko kontakt centra. Korisnici penzija, primaoci novčane socijalne pomoći i osobe u zavodu za izvršenje krivičnih sankcija neće morati da se prijavljuju, već će se njima pomoć uplatiti bez podnošenja prijave – naveo je Mali.

Što se tiče pomoći za nezaposlene, Mali je istakao da će oni dobiti dodatnih 60 evra u junu. Dodao je i da će dodatnih 100 evra dobiti naši građani na Kosovu i Metohiji, uključujući i decu, odnosno po 200 evra ukoliko su nezaposleni.

Ministar finansija je objasnio da država nastavlja sa pomoći građanima i privredi, radi očuvanja postignutih rezultata, te da će u okviru trećeg paketa pomoći, za šta je izdvojeno oko 250 milijardi dinara, polovinu minimalne zarade za tri meseca po zaposlenom dobiti i velika preduzeća. Prvi deo, za mart već je isplaćen, a prijava za aprilsku pomoć traje do kraja ovog meseca.

Ugostiteljima sledi još jedna pomoć, tri puta po pola minimalca; Foto: 24sedam /Katarina Mihajlović

– Reč je o ukupno 1.500.000 zaposlenih. Svako od njih će dobiti za tri meseca ukupno 48.000 dinara od države. Dodatno ćemo pomoći i turizmu, sektoru koji je najugroženiji. Oni će pored ove pomoći dobiti dodatnu celu minimalnu zaradu. Osim toga, pomažemo i gradske hotele, koji će dobiti 350 evra po individualnom ležaju, odnosno 150 evra po smeštajnoj jedinici – rekao je on.

Treći paket predviđa pomoć i za prevoznike

Kako je precizirao, tu vrstu pomoći prošle godine dobilo je 312 hotela, dok u sektoru turizma ima oko 12.000 registrovanih privrednih subjekata sa oko 65.000 zaposlenih. Treći paket pomoći, kako je naveo ministar, predviđa podršku i sektoru prevoza putnika u drumskom saobraćaju i autobuskih stanica.

Pročitajte još

– Ovom merom, auto-prevoznici će dobiti 600 evra po autobusu. Registrovano je 6.125 autobusa, za koje je moguće ostvariti ovu vrstu pomoći – naglasio je Mali.

Ministar finansija je podsetio da deo paketa mera ekonomske pomoći čini i garantna šema, za šta je obezbeđeno 500 miliona evra za nastavak postojeće, kao i dodatnih 500 miliona evra, što će privredi omogućiti povoljne kredite za koje država garantuje. Kako je dodao, Srbija je možda jedina zemlja u Evropi koja je ove godine povećala zarade u javnom sektoru, penzije i minimalnu zaradu.

– Ovim smo pokazali da država može da preuzme najveći teret na sebe, ali i da opravdamo zašto smo prošli kroz reforme. Pokazali smo i da možemo odgovorno da se bavimo javnim finansijama. Borbom za zdravlje građana, nabavkom vakcina, želeli smo da se osiguramo da ćemo među prvima izaći iz krize, odnosno, otvoriti našu ekonomiju – naveo je ministar.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike