Gde je Srbija na mapi investitora: Startapi privukli 21 milion evra, ali...

23.04.2021

09:33 >> 09:34

0

U srpske startape je prošle godine uloženo više od dvadeset miliona evra, ali to je tek delić onog iz komšiluka

Gde je Srbija na mapi investitora: Startapi privukli 21 milion evra, ali...
Copyright Pixabay/Photo Mix

Prema preliminarnim pokazateljima o investicijama u srpske startape, koje prikupio specijalizovani portal Startit iz svih javno dostupnih i privatno podeljenih podataka, u Srbiju je uloženo po ovom osnovu 21,3 miliona evra.

Ta brojka na prvi pogled može da deluje velika ali u analizi se vidi da su one u najbližem komšiluku mnogo veće. U hrvatske startape investirano je 273,1 miliona, a u rumunske 217,4 miliona evra tokom prošle godine.

Napominje se da količina novca investirana u domaće startape i broj investicija nisu definitivni niti jedini pokazatelji vitalnosti ekosistema, ali jesu važan signal koji dobija na značaju kada se poredi sa zemljama regiona u odnosu na koje bi Srbija trebalo da bude konkurentna.

– Podaci o samim investicijama nisu i ne mogu biti savršeni, posebno za Srbiju i Hrvatsku, gde je teže doći do informacija – navodi Startit.

Dodaju da su koristili informacije od domaćih fondova, Krančbejz platforme (Crunchbase), kao i medijske izveštaje i istraživanja organizacija i fondova iz Srbije i drugih zemalja.

Kao srpski startap su tretirali firme čiji je barem jedan osnivač iz Srbije, koji živi i radi ovde.

Pročitajte još:

Prema analizi ovog portala, od srpskih starapa prošlu godinu je obeležio beogradski „Orgnostik“ koji je uzeo 900.000 dolara. Navode da je Investicioni fond „Saut central venčers“ (South Central Ventures) u 2020. imao samo tu novu investiciju u Srbiji, dok su druge investicije tog fonda bile dodatne runde finansiranja u startape koji su već dobili novac od njih.

Fond za inovacionu delatnost je u 2020. godini uložio u 42 startapa ukupno 3,1 miliona evra.

– Inovacioni fond je skoro duplirao broj grantova i ukupnu sumu, sa 1,7 miliona evra u 2019. na 3,1 miliona evra u 2020. godini – navodi Startit.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike