Već danas možete da se prijavite za novčanu pomoć: Kome i kada sleduje 60 evra, a ko će dobiti i više od 100 evra?

28.04.2021

05:23 >> 09:01

0

Svi punoletni građani Srbije mogu se od danas prijaviti za pomoć putem sajta Uprave za trezor

Već danas možete da se prijavite za novčanu pomoć: Kome i kada sleduje 60 evra, a ko će dobiti i više od 100 evra?
Copyright Pixabay

Svi punoletni građani Srbije već danas mogu da se prijave za pomoć države zbog pandemije koja iznosi ukupno 60 evra, i to putem portala Uprave za trezor, dok će telefonska prijava početi 5. maja, a rok za prijavu je do 15. maja.

Proces prijave je vrlo jednostavan. Na sajtu Uprave za trezor (idp.trezor.gov.rs) potrebno je da se prvo klikne na polje “podnošenje prijave“, upiše broj lične karte i banka kod koje građani imaju otvoren račun.

Ako neko nema otvoren račun ni u jednoj banci, u tom slučaju je potrebno da u padajućem meniju kliknu na banku preko koje bi želeli da im se isplati novac, i u njoj će im automatski biti otvoren jednokratni namenski račun.

Isplata za građane počinje 12. maja

Za građane koji žele da se prijave putem telefona, to će moći od 5. maja kada počinje prijavljivanje i putem kol-centra, s tim što će broj telefona biti naknadno objavljen. Pravo na ovu pomoć imaju svi punoletni građani koji imaju važeću ličnu kartu i prijavljeno prebivalište u Srbijii zaključno sa 23. aprilom 2021. godine.

Najstariji sugrađani će prvi dobiti novčanu pomoć; Tanug/Strahinja Aćimović

Prema rečima ministra finansija Siniše Malog, isplata prvog dela pomoći, 30 evra, za punoletne građane počeće 12. maja i očekuje se da će taj proces biti završen u roku od osam dana, odnosno najkasnije do 20. maja.

Ipak, pre toga, prvi će pomoć od 30 evra dobiti penzioneri, i to odmah posle prvomajskih i uskršnjih praznika.

– Dakle, 6. maja isplatićemo sve penzionere u jednom danu. Penzionera ima više od 1,7 miliona i njima će prvo biti uplaćena pomoć. Korisnici socijalne pomoći i oni koji su na izdržavanju zatvorskih kazni, dobiće pomoć 7. maja, a tri dana kasnije, 10. maja biće uplaćeno i drugih 50 odsto minimalne zarade, što je deo trećeg paketa pomoći – istakao je nedavno ministar finansija.

Za nezaposlene na KiM 200 evra

Podsetimo da za ovu vrstu pomoći, penzioneri ne treba da se prijavljuju, već će im novac biti automatski uplaćen. Takođe, isto pravilo da se ne prijavljuju važi i za korisnike socijalne pomoći, kao i osobe koje su na izdržavanju zatvorske kazne.

Siniša Mali je napomenuo i da u trećoj i četvrtoj nedelji maja građani na Kosovu i Metohiji takođe mogu očekivati pomoć države.

– Pomoć od 100 evra će dobiti građani na Kosovu i Metohiji, uključujući i decu, a 200 evra će biti uplaćeno za one koji tamo žive, a nezaposleni su – rekao je on.

Pročitajte još

Ministar finansija je objasnio da će svi nezaposleni u Srbiji, koji su registrovani u Nacionalnoj službi za zapošljavanje dobiti i pomoć od 60 evra, koja će im biti isplaćena u junu.

Kada se sve sabere, građani koji se budu prijavili dobiće ukupno 60 evra pomoći, prvih 30 u maju, pa još 30 u novembru (nije potrebno ponovno prijavljivanje). Penzioneri će, pored ovih 60 evra, dobiti još 50 evra u septembru, što je ukupno 110 evra, dok nezaposlenima sleduje i pomoć od 60 evra u junu, pa je za njih ukupno 120 evra.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike