Postao Teksašanin: Mask "pobegao" zbog poreza i zaključavanja

09.12.2020

13:46

0

Drugi najbogatiji čovek na svetu, vlasnik Tesle i Spejs iksa Ilon Mask, zbog poreza promenio adresu

Postao Teksašanin: Mask "pobegao" zbog poreza i zaključavanja
Copyright Ilon Mask; Profimedia

Na boljku da uvek misle da plaćaju „previše poreza“ nisu imuni ni najbogatiji Amerikanci, pokazuje i slučaj Ilona Maska, vlasnika i predsednika proizvođača električnih automobila „Tesla“, koji je zbog poreza „pobegao“ u drugu državu.

Doduše, za razliku od nekih evropskih „kolega“ milijardera, Mask nije sa poreskom adresom napustio SAD zarad nekog egzotičnog ostrva bez poreza, ili evropskih destinacija Monaka i Lihtenštajna, već je iz Kalifornije otišao u Teksas.

Mask je selidbu javno objavio tokom intervjua na godišnjem samitu Saveta izvršnih direktora koji organizuje medijska kuča „Volstrit džurnal“.

Teksas nema porez na dohodak, a ekološki svesna Kalifornija ima najveće poreze na biznis u SAD, tako da Mask svojim potezom može da zaradi dosta novca od očekivane akcije dobijene naknade u deonicama, vredne 50 milijardi dolara.

U matičnoj Kaliforniji Mask je ušao u otvoreni sukob s zvaničnicima okruga Alameda, gde mu je u Frimontu prisilno zatvorena fabrika u vreme „zaljučavanja“ privrede, nakon što se Mask oglušio o naredbu da se zbog epidemije ne radi zbog zdravstvene bezbednosti radnika.

Pročitajte još:

Brnabić: Ako privredi bude trebala pomoć, država je spremna
Saznajemo: Banke podižu naknade za vođenje računa i korišćenje bankomata, čak uvode i nove

Mask je ponovo otvorio fabriku nakon slabljenja pandemije, rizikujući vlastito hapšenje i tužeći taj američki okrug zbog “ponašanja protivno ustavnim slobodama i običnom zdravom razumu”.

Mask je inače u maju najavio da će preseliti „Teslino“ sedište iz Kalifornije u Nevadu ili Teksas, gde je gradi novu fabriku, a gde je i fizičko sedište njegove druge poznate kompanija „Spejs iks“ (SpaceX), koja se bavi svemirskim letovima. Obe kompanije i dalje formalno imaju sedište u Kaliforniji.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike