Samostalni sindikat: „Univerzalna penzija“ se ne sme zvati penzijom

04.05.2021

09:49

0

Povodom inicijative da se i u Srbiji uvede univerzalna penzija za sve građane u SSSS imaju primedbe

Samostalni sindikat: „Univerzalna penzija“ se ne sme zvati penzijom
Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović kaže da zaista treba da vodimo računa o svakom građaninu, i pomognemo starijim ljudima koji nemaju penziju, ali da se ta pomoć ne može zvati „penzijom“.

Orbović je rekao Tanjugu, povodom ideje o uvođenje tzv. “garantovane penzije”, odnosno univerzalne penzije, kao vida socijalnog davanja koju je izneo ministar za brigu o selu Milan Krkobabić, da bi bilo opasno tu pomoć nazivati penzijom, jer bi se onda penzija shvatala kao socijalno davanje koje bi imali svi.

Univerzalna penzija je starija

Kod univerzalnog pristupa svim rezidentima i/ili osiguranicima starijim od propisane starosne granice se isplaćuje se osnovna penzija. Oni koji su osigurani ostvaruju dodatno i penziju koja zavisi od zarada po jedinca tokom radnog veka. Može se reći da je univerzalni pristup nasleđe Beveridžovog sistema – penzijski sistem je generalno prvobitno bio osmišljen kao univerzalni sa osnovnom penzijom, a kasnije je uvedeno penzijsko osiguranje koje podrazumeva dodatnu penziju za osigurana lica, kaže Katarina Stanić u studiji „Penzijski sistem u Srbiji“, u izdanju CLDS i USAID-a (2010).

– Penzija je primanje koje čovek dobija na osnovu toga što je tokom radnog veka odvajao određeni iznos novca i uplaćivao ga u fond za penzijsko osiguranje, odakle treba, u periodu kada fizički više ne može da radi, da prima određenu nadoknadu. Novac koji bi se uplaćivao ljudima koji nisu radili ne može se nazivati penzijom – precizira Orbović.

Dodaje da svakako podržava ideju da se, u skladu sa mogućnostima, pomogne ljudima koji nisu radili da u starosti da imaju osnovna sredstva za život.

– Samo što mora da postoji razlika između onoga što je penzija zaslužena radom i socijalne pomoći – napomenuo je Orbović.

Ministar za brigu o selu Krkobabić predlaže uvođenje minimalne “garantovane penzije” od oko 12.000 dinara, kao vid socijalnog davanja za građane koji nemaju uslove za penziju.

On je kazao da se ta pomoć samo uslovno naziva  “garantovanom penzijom”, s obzirom da je penzija stečeno pravo, a ne socijalno davanje o kojem je reč.

Pročitajte još:

Krkobabić je rekao Tanjugu da bi “garantovana penzija” bila namenjena samo građanima koji iz različitih razloga nisu imali mogućnost da ispune uslove za penzije, pa nisu mogli da ostvare nijednu vrstu penzije – invalidsku, porodičnu…

Uslov je, dodao je Krkobabić, da nemaju nikakvu imovinu, niti prihode, kao i da nisu korisnici nijednog vida socijalne pomoći.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike