Vakcinisani građani dobiće po 10.000 dinara pomoći: Kako do novca i kome sleduje više od 17.000 dinara?

05.05.2021

18:15 >> 20:05

0

Svi građani Srbije sa više od 16 godina, koji će se vakcinisati jednom ili sa dve doze do 31. maja, dobiće novac od države

Vakcinisani građani dobiće po 10.000 dinara pomoći: Kako do novca i kome sleduje više od 17.000 dinara?
Copyright 24sedam/AP photo/RINA

Više od dva miliona građana Srbije dobiće od države ove godine ukupno oko 10.000 dinara pomoći! Toliko iznosi ukupna novčana podrška za građane koji su se vakcinisali (prvu dozu primilo 2.050.000 ljudi) jer će oni, pored već najavljenih 60 evra (nešto više od 7.000 dinara), dobiti još po 3.000 dinara.

Takođe, i svi penzioneri kojima svakako sleduje 110 evra (oko 12.900 dinara), a koji su se i vakcinisali, dobiće ukupno skoro 16.000 dinara. Njima će biti uplaćeno dva puta po 30 evra, u maju i novembru, kao i dodatnih 50 evra u septembru. Još jednoj grupi građana – nezaposlenima evidentiranim na Birou rada, kojima sleduje 120 evra (oko 14.100 dinara), odnosno dva puta po 30 evra i još 60 evra, ukupno će u toku ove godine biti uplaćeno, ako su vakcinisani, po nešto više od 17.000 dinara.

Kako će ko dolaziti do novca?

Prema rečima predsednika Srbije Aleksandra Vučića, svi vakcinisani protiv koronavirusa dobiće dodatnu finansijsku pomoć države u iznosu od 3.000 dinara. Rok za prijavu biće 15. jun. Inače, na predlogu tog rešenja već rade Ministarstvo finansija i Ministarstvo zdravlja, a građani će u u narednim danima biti informisani na koji način će se za tu pomoć prijavljivati.

Novčana stimulacija za vakcinisane građane; Tanjug/Sava Radovanović

– Svi građani Srbije sa više od 16 godina, koji će se vakcinisati jednom ili sa dve doze do 31. maja, dobiće dodatnih 3.000 dinara – naveo je Vučić.

On je dodao da će se tek videti da li će tu odluku morati da usvoji Vlada Srbije.

– Pošto ne možemo da donosimo negativne diskriminacione mere za one koji neće da prime vakcinu razmišljali smo kako da nagradimo one koji su se vakcinisali. Cilj je da se nagrade oni koji su pokazali odgovornost, kao i da se ostali pozovu na vakcinaciju – objasnio je predsednik.

Inače, prijavljivanje punoletnih građana za 60 evra uveliko traje. Prijava preko portala Uprave za trezor (idp.trezor.gov.rs) počela je 28. aprila i trajaće do 15. maja, dok je danas (u ponoć, 5. maja) počeo sa radom kontakt centar preko kojeg će građani moći da se prijave i telefonskim putem. Broj telefona kontakt centra je 0800 101 100 i taj poziv je besplatan.

Jednostavna prijava građana na sajtu Uprave za trezor; Foto: printscreen

Kako su naveli u Ministarstvu finansija, građani će u kontakt centru čuti automatski snimljen glas koji će ih voditi kroz ceo proces prijave. Inače, u resornom ministarstvu su objavili da se do sada za ovu meru ekonomske pomoći države građanima, prijavilo više od tri miliona ljudi.

Ko ne mora da se prijavljuje?

Pravo na novčanu pomoć države u iznosu od 60 evra, odnosno dva puta po 30 evra, u maju i novembru, imaju punoletni državljani Republike Srbije, koji imaju prebivalište na teritoriji Republike Srbije, sa važećom ličnom kartom na dan 23. aprila 2021. godine.

Kod oba načina prijave, i putem sajta i telefonski, neophodno je da građani ostave sledeće podatke: JMBG, broj lične karte i naziv banke u kojoj imaju otvoren račun (u slučaju da nemaju, račun će im biti automatski otvoren u banci po izboru).

Kada se radi o penzionerima, ali i korisnicima novčane socijalne pomoći i osobama u zavodu za izvršenje krivičnih sankcija, novčana pomoć biće automatski uplaćena, tako da oni ne moraju da se posebno prijavljuju.

Podsetimo, penzioneri će prvih 30 evra dobiti prvi, i to već sutra (u četvrtak, 6. maja), dok će drugih 30 evra dobiti u novembru mesecu. Dodatno, penzioneri će u septembru dobiti još po 50 evra. Građani koji su korisnici novčane socijalne pomoći i oni koji su u zavodu za izvršenje krivičnih sankcija dobiće prvih 30 evra u petak, 7. maja.

Pročitajte još

Isplate za ostale punoletne građane koji su se prijavili za ovaj vid podrške države, počeće od 12. maja i, kako se očekuje, biće završene do 20. maja.

Ova mera podrške građanima se sprovodi u okviru trećeg paketa pomoći građanima i privredi u cilju ublažavanja ekonomskih posledica pandemije korona virusa. Treći paket podrške, kako su naveli u Ministarstvu finansija, vredan je 257 milijardi dinara, odnosno oko dve milijarde evra.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike