Predsednik Vučić: Nagradićemo one koji su se vakcinisali, ali i sve druge koji odluče isto do 31. maja

05.05.2021

07:00 >> 08:22

0

Autor: A. B.

Gostuje na TV Pink u danu kada je zakazana sednica SNS

Predsednik Vučić: Nagradićemo one koji su se vakcinisali, ali i sve druge koji odluče isto do 31. maja
Copyright Printscreen/Pink

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić gostovao je u jutarnjem programu TV Pink gde je odgovarao na aktuelna pitanja vezana za korona virus, političke nedoumice, predstojeću sednicu SNS

Sednica SNS je glavna tema u medijima ovih dana, što je potvrdio prvi čovek države

– Govoriće se o odgovornosti SNS, planovima, programima… – kratko je započeo predsednik Srbije.

Poseta Briselu je bila, kako kaže, veoma uspešna, a detaljnije će se obratiti građanima povodom te teme u narednim danima.

Pročitajte još:

–  Jedna od najvažnijih stvari za našu zemlju, za mene je najveća radost napredak Srbije u infrastrukturnim projektima. Očekujemo da ćemo dostići preko 50 milijardi u vidu BDP. Za samo devet godina, 50% uvećanje BDP, a imali smo katastrofalnu 2014. zbog poplava, 2020. zbog korone… Za 50% je sve naraslo za pomenuti period. Ne pričamo o povratku u 89. godinu, daleko smo ispred toga. Ponosan sam na dogovor sa EU, u naredna dva dana se nadam da ću imati priliku da pokažem odgovor Ursule fon der Lajen, takođe očekuju nas projekti sa kineskim prijateljima.

B.P./ATAImages

Veći fokus na najstarijim sugrađanima.

– Sutra kreće prva isplata za penzionere, milion i devetsto hiljada ljudi plus tri miliona i 150 hiljada koji takođe potražuju pomoć. Penzije su najveće u istoriji ali nisu ispratile tok rasta plata u javnom sektoru, tako da ćemo na tome raditi mnogo više u narednom periodu – dodao je Vučić.

Javni dug ne prelazi 60 odsto BDP, fiskalni savet ispunjava svoju dužnost.

– Završili smo posao sa MMF-om, a fiskalni savet kaže – nemojte da povećavate plate, penzije… Uvek je dobro da se potroši što je manje moguće, što je normalno i to je njihova dužnost. Ipak, od 2014. godine do danas uspeli smo drastično da smanjimo javni dug. Mi smo ispod 60 odsto javnog duga, tačnije 58,5 što ćemo probati da držimo do kraja godine. Ne postoji nijedna zemlja u Evropi koja je manjom brzinom rasta javnog duga u doba korone, a ima jedna ili dve proporcionalno našim brojevima da su dali takvu podršku stanovništvu. – Primera radi, Nemačka, Italija, Francuska i Španija imaju od 85 odsto do preko 100 odsto javnog duga u odnosu na BDP. Crna Gora je na 105 odsto.

Printscreen/Pink

Velika vest za sve građane koji se vakcinišu.

– Do kasno sam sinoć konsultovao sa predsednicom Vlade i doneli smo sledeću odluku. Videćemo da li će se ići samo na odluku Vlade. Pošto ne možemo da donosimo diskriminacione mere za one koji ne žele vakcinu, iako mislim da je to sebičan odnos prema okruženju, nije važno… Razmišljali smo kako da nagradimo one koji su odgovorni i da pozovemo druge da se pridruže pokretu odgovornih. Daćemo dodatnu pomoć za one koji su se vakcinisali. Mimo dodatnih 30 evra koji će svi dobiti i 50 koji će dobiti penzioneri. Svi penzioneri koji se vakcinišu, ali i oni stariji od 16 godina do sada i svi oni koji će se vakcinisati jednom dozom do 31. maja, dobiće dodatnih 3.000 dinara – obelodanio je Vučić.

Bolovanje usled korone?

– Ako ste zaraženi korona virusom, a niste se vakcinisali prethodno, neće biti plaćeno bolovanje.

Milan Maricic/ATAImages

Infrastrukturni projekti su uveliko u toku i tek će se videti rezultati.

Uskoro bi trebalo da, posle deonice Čačak-Požega, idemo na deonicu auto-puta od Požege ka Arilju, Ivanjici, Sjenici, Dugoj poljani, do granice sa Crnom Gorom. Nadamo se da će Crna Gora pronaći novac da uradi 60 kilometara auto-puta od Boljara do dela puta koji je već izgrađen – rekao je Vučić.

Oni koji žele non-pejper bi da skrate isključivo granice Srbije, smatra predsednik Srbije.

– Hoću da poručim onima u Prištini koji svakog dana prete Srbiji tužbama za genocid. Jasan nam je vaš stav po pitanju dijaloga, tužba za genocid protiv države koja je jedina postojala pravno na KiM možete samo preko Albanije što bi značilo ujedinjenje s Albanijom. Molim Albance s Kosova da to ne čine. Kada pozovete ovde ljude i čujete ljude iz inostranstva znajte da su oni za promene granica, jer su oni za to da se promene granice Srbije.

Za kraj, potvrdio je da će se Krizni štab okupiti i doneti konačnu odluku o otvaranju svih ugostiteljskih objekata već od petka.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike