Automobili sad "vuku" osiguranje, velika nada u sezonu odmora

06.05.2021

05:44 >> 08:53

0

Domaće osiguravajuće kuće su zadovoljne kako se u postojećim uslovima kreće tržište, a oči su uprte u turističku sezonu

Automobili sad "vuku" osiguranje, velika nada u sezonu odmora
Copyright Foto:Pixabay/Steve Buissinne

Na sprskom tržištu osiguranja situacija se menja brže nego prethodnih godina i osiguranja motornih vozila i imovine prva su izašla iz stagnacije u koju su zapala zbog krize izazvane epidemijom koronavirusa, kažu za 24sedam u domaćim osiguravajućim kućama.

Poslovanje u prvom kvartalu i dalje je bilo obeleženo uticajem pandemije ali, kako ističu u novosadskom “DDOR osiguranju“, postoji uverenje da će u drugom kvartalu povratiti očekivani obim.

– Situacija se menja mnogo brže nego prethodnih godina i potrebno je pomno pratiti sve makroekonomske parametre – kaže Marko Putnik, direktor Direkcija za pozicioniranje brenda DDOR-a.

Buđenje tržišta potkrepljeno brojkama

Slično situaciju vide i u “Globos osiguranju“, gde ističu da se pozitivan trend svih poslovnih parametara iz 2020. nastavlja i u prvom kvartalu 2021. godine.

– Vidljiv je dalji rast premije osiguranja motornih vozila, a u drugom kvartalu očekujemo da proizvodi u ostalim vrstama osiguranja, koje ćemo lansirati od maja, dodatno utiču na rast premije od osiguranja. Svakako, imamo velika očekivanja i od putnog osiguranja, koje je još u fazi stagnacije, ali se sa porastom populacije koja je vakcinisana, kao i sa početkom sezone odmora, očekuje značajan skok premije od ovog tipa osiguranja – uverena je Bojana Čarmak Pribilović, direktor marketinga “Globos osiguranja“

Vidljiv je dalji rast premije osiguranja motornih vozila; RINA

U “AMS Osiguranju“ buđenje tržišta potkrepljuju brojkama. Kod osiguranja motornih ostvarena premija je za 13,64 odsto veća u odnosu na isti period prethodne godine, odnosno za 5,5 odsto u odnosu na plan.

– Za posmatrani period premija osiguranja obaveznog osiguranja je porasla za 19,43 odsto, a u odnosu na plan 10,97 odsto. Ovakvi pozitivni rezultati, ostvareni u izuzetno teškom periodu, dokazuju da postoji veliki potencijal za dalji stabilan rast na tržištu osiguranja u zemlji – kaže Dejan Jevtić, predsednik Izvršnog odbora “AMS Osiguranja“.

Ljudi su već navikli na koronu

Navike potrošača su se, kako ističu u “AMS Osiguranju“, pod uticajem pandemije, promenile iz korena. Činjenica je da je pandemija mnoge osvestila kada je reč o rizicima i usmerila ih upravo ka osiguranju kao mestu gde ih čeka određena sigurnost.

– Smatramo da će se među građanima, ne samo zadržati kultura obavljanja svakodnevnih aktivnosti onlajn putem, kako bi se izbeglo fizičko prisustvo, već da će njihovi zahtevi ići ka daljem unapređenju i digitalizaciji i drugih, prvenstveno administrativnih radnji. Sektor osiguranja ostao je imun na krizu, a generalno nepovoljni uslovi učinili su da je i u krizi zabeležen i mali porast u oblasti životnih i neživotnih osiguranja na tržištu u zemlji – navodi Jevtić.

I stanovništvo i kompanije moraju da se prilagode novim konceptima života i rada, pa se očekuje da će se stabilizacija tek dogoditi u budućnosti, ističu u DDOR-u, dok u “Globosu“, jednoj od tri osiguravajuće kuće koje su osigurale turističke agencije za slučaj insolventnost, očekuju da će prvi “test nove normalnosti“ biti predstojeća turistička sezona i kovid putne polise.

Očekuje se snažniji oporavak

Uz rast u prvom kvartalu u osiguravajućim kućama očekuju još bolju situaciju u drugom, i uopšte do kraja godine.

– Činjenica koja uliva optimizam je da postoji rast u gotovo svim glavnim granama osiguranja. U narednom periodu očekujemo još snažniji oporavak. Teško je praviti neke preciznije prognoze za kraj godine ali ono što je za očekivati je pozitivna korelaciju sa rastom BDP-a – naglašava Marko Putnik iz DDOR-a.

Pročitajte još

Optimistični su i u “Globosu“ i u “AMS Osiguranju“.

– Očekujemo snažniji rast u drugom kvartalu 2021. jer se popravlja i situacija na tržištu osiguranja, novi proizvodi počinju da donose prihod od premije a sa širenjem vakcinacije stižu i pozitivni impulsi iz privrednog okruženja – kaže Bojana Čarmak Pribilović.

Građanima osiguravajuće kuće poručuju da mogu da budu spokojni kada je reč o ispunjavanju obaveza prema njima jer, kako su istakli u “AMS Osiguranju“, osiguravači su uspeli i dosad da odgovore na zahteve drugačije organizacije poslovanja i obezbeđivanja nesmetanog obavljanja privrednih aktivnosti, sačuvaju radna mesta i stabilnost ukupnog finansijskog sistema.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike