Dvostruko niža trgovačka naknada za plaćanje karticama

07.05.2021

15:02

0

Prosečna naplaćena trgovačka naknada za prihvatanje platnih kartica na fizičkim prodajnim mestima u prvom tromesečju iznosila je 1,08 odsto vrednosti trans

Dvostruko niža trgovačka naknada za plaćanje karticama
Copyright Profimedia

Trgovačke naknade za plaćanje platnim karticama u prodavnicama i na internet prodajnim mestima dodatno su snižene početkom godine i sada su gotovo prepolovljene u odnosu na period pre donošenja Zakona o međubankarskim naknadama i posebnim pravilima kod platnih transakcija izglasanog sredinom 2018. godine, saopštila je danas Narodna banka Srbije (NBS).

– Prosečna naplaćena trgovačka naknada za prihvatanje platnih kartica na fizičkim prodajnim mestima u prvom tromesečju 2021. godine iznosila je 1,08 odsto vrednosti transakcije, a na internet prodajnim mestima 1,22 odsto, dok je pre donošenja Zakona naknada za plaćanje u prodavnicama iznosila dva procenta od vrednosti transakcije a na interent prodajnim mestima je bila znatno viša – navodi se u saopštenju NBS.

Narodna banka Srbije: Zakon o međubankarskim naknadama sve promenio; Foto: 24sedam/Katarina Mihajlović

Naglašava se da se snižavanje trgovačke naknade odrazilo i na rast broja mesta na kojima se može platiti karticama, tako da je krajem 2018. u Srbiji bilo 88.009 POS terminala, a krajem 2020. godine 97.751, dok je broj internet prodajnih mesta sa 741 na kraju 2018. porastao na 2.013 krajem prošle godine

NBS naglašava kako se očekuje da u naredno periodu rast broja mesta za bezgotovinsko plaćanje dalje raste.

Dodaje se da sve navedeno pokazuje kako su se očekivanja Narodne banke Srbije prilikom predlaganja Zakona ostvarila, jer je trgovačka naknada znatno snižena, a očekuje se da se i dalje kontinuirano snižava.

– Podsećamo da je NBS predlaganjem Zakona imala za cilj da zaštiti interese korisnika platnih kartica, i pre svega manjih trgovaca kako bi smanjenjem trgovačkih troškova i oni mogli da na svojim prodajnim mestima počnu s prihvatanjem platnih kartica, kao i da se obezbede fer uslovi na tržištu platnih kartica uvođenjem veće transparentnosti u pogledu naknada koje se plaćaju – saopštila je NBS.

Pročitajte još

Napominje se da je Zakon povećao transparentnost ovih naknada, naročito za male trgovce, čime je ojačana njihova pregovaračka pozicija u odnosu na banke. NBS naglašava da je ona operator nacionalnog sistema kartica DinaCard koji omogućava da troškovi plaćanja karticama budu znatno niži od onih koji se stvaraju prilikom plaćanja karticama međunarodnih brendova.

Napominje se da je i korišćenje Sistema za instant plaćanja NBS sve popularnije, jer donosi trgovcima niske trgovačke naknade. Prodavci su pozvani da iskoriste ovaj sistem kao jeftiniji način bezgotovinskog plaćanja, što će uticati na dalje snižavanje trgovačke naknade.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike