U planu Srbije i emitovanje zelenih obveznica

10.05.2021

13:29

0

Ministar finansija Siniša Mali ovakav plan naveo je na sastanku sa novim direktorom EBRD-a za Zapadni Balkan Mateom Kolanđelijem

U planu Srbije i emitovanje zelenih obveznica
Copyright Pixabay

“Zelena agenda” definisana je kao apsolutni prioritet u saradnji sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD), rekao je danas ministar finansija Siniša Mali i naveo da je u planu i emitovanje zelenih obveznica za sprovođenje važnih projekata iz oblasti zaštite životne sredine.

Kako je saopštilo Ministarstvo finansija, Mali je to rekao na sastanku sa novim direktorom EBRD-a za Zapadni Balkan Mateom Kolanđelijem, kao i sa nekadašnjom direktorkom te međunarodne finansijske institucije Žužanom Hargitai.

Ministar Mali je poželeo dobrodošlicu novom direktoru i istakao da se raduje nastavku saradnje sa EBRD-om, a Žužani Hargitai je zahvalio na dosadašnjoj saradnji i na svemu što je uradila za Srbiju.

Mali je istakao i da je u saradnji sa tom finansijskom institucijom “zelena agenda” definisana kao apsolutni prioritet, kao i da je od velikog značaja podrška koju u tom smislu EBRD pruža Srbiji. Osim toga, ministar je istakao da se nada da će EBRD nastaviti da podržava i jača privatni sektor u našoj zemlji.

Mateo Kolanđeli je rekao da su prioritet u narednom periodu upravo jačanje privatnog sektora, odnosno oporavak privrede nakon pandemije korona virusa, zatim zelena ekonomija i samim tim izgradnja zelenijih i inkluzivnijih privreda u regionu.

Pročitajte još

U tom smislu, EBRD će nastaviti da podržava Srbiju, naglasio je Kolanđeli.

Mali je naglasio i da je Srbija prošle godine bila uspešna na međunarodnom tržištu kapitala, te da je u planu i emitovanje zelenih obveznica, kako bi se upravo dodatno sproveli važni projekti iz zaštite životne sredine. On je dodao da će zelena agenda biti i važan deo aranžmana sa MMF-om.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike