Krediti i dalje povoljni, NBS zadržala nisku kamatnu stopu od jedan odsto!

13.05.2021

10:24

0

IO NBS je pre svega imao u vidu da se efekti prethodno donetih monetarnih i fiskalnih mera mogu očekivati i u narednom periodu i da će po tom osnovu uslovi fi

Krediti i dalje povoljni, NBS zadržala nisku kamatnu stopu od jedan odsto!
Copyright Pixabay

Izvršni odbor Narodne banke Srbije odlučio je na današnjoj sednici da referentnu kamatnu stopu zadrži na nivou od jedan odsto, saopštila je NBS.

Donoseći takvu odluku, kako objašnjavaju, IO NBS je pre svega imao u vidu da se efekti prethodno donetih monetarnih i fiskalnih mera mogu očekivati i u narednom periodu i da će po tom osnovu uslovi finansiranja privrede i građana ostati povoljni, kao i da će rasti njihov raspoloživ dohodak.

U prvom tromesečju rast 1,2 odsto

– Tome će doprineti i usvojen treći paket mera pomoći privredi i građanima od oko 4,3 odsto bruto domaćeg proizvoda ove godine – ističu u NBS.

Izvršni odbor je istakao da su rezultati domaće privrede i početkom ove godine iznad očekivanja. Prema proceni Republičkog zavoda za statistiku, kako navode, u prvom tromesečju ostvaren je rast bruto domaćeg proizvoda od 1,2 odsto međugodišnje.

Narodna banka Srbije; Foto: 24sedam/Katarina Mihajlović

– Najveći pozitivan doprinos tom rastu dao je neto izvoz. Kao i prethodnih godina, izvoz je ostao geografski i proizvodno rasprostranjen kao rezultat snažnog priliva stranih direktnih investicija u Srbiju, pretežno u razmenljive sektore. Zahvaljujući očuvanom investicionom i potrošačkom poverenju i realizaciji infrastrukturnih projekata, oporavak beleže i investicije u fiksne fondove i potrošnja – navodi se u saopštenju NBS.

Takođe, u NBS očekuju uspešan nastavak sprovođenja procesa vakcinacije i oporavak u uslužnim delatnostima koje su još uvek pogođene pandemijom koji će obezbediti rast BDP-a od šest odsto, što je iznad prethodnih projekcija NBS.

Međugodišnja inflacija 2,8 odsto

– Međugodišnja inflacija je bila na niskom nivou u prvom tromesečju, 1,4 odsto u proseku. Tada je izostao sezonski uobičajen rast cena povrća, koji je ipak nadoknađen u aprilu, što je uticalo na rast međugodišnje inflacije na 2,8 odsto. IO očekuje nešto višu stopu inflacije i u maju, pri čemu će njen rast biti privremen i pre svega posledica niske baze iz prethodne godine, prvenstveno kod naftnih derivata, što je slučaj i u većini drugih zemalja zbog prošlogodišnjeg kolapsa svetske cene nafte usled pandemije – ističe se u saopštenju.

Pročitajte još

U isto vreme, kako kažu, niska bazna inflacija od 1,8 odsto ukazuje na odsustvo znatnijih inflatornih pritisaka sa strane tražnje, a njeno stabilno kretanje oko trenutnog nivoa IO očekuje i u narednom periodu. Važan faktor niske i stabilne inflacije bila je i ostala obezbeđena relativna stabilnost deviznog kursa, kao i usidrenost inflacionih očekivanja finansijskog sektora i privrede, koja potvrđuju kredibilitet monetarne politike.

– Donoseći odluku o zadržavanju referentne kamatne stope na nepromenjenom nivou, Izvršni odbor je imao u vidu da kretanja u međunarodnom okruženju još uvek u najvećoj meri zavise od toka pandemije. Iako je globalni rast, usled pogoršanja epidemiološke situacije usporen u prvom tromesečju tekuće godine, on je viši nego što se prethodno očekivalo. To je u najvećoj meri rezultat sve boljeg prilagođavanja poslovanja preduzeća i potrošnje stanovništva uslovima primene zdravstvenih mera i ograničene mobilnosti, kao i dodatnih fiskalnih mera pojedinih zemalja, pre svega Sjedinjenih Američkih Država – objašnjavaju u NBS.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike