Svetska banka: Globalni nivo doznaka odoleo pandemiji

13.05.2021

15:07

0

Doznake su na kraju 2020. godine iznosile 540 milijardi dolara, navodi se u izveštaju Svetske banke

Svetska banka: Globalni nivo doznaka odoleo pandemiji
Copyright Pixabay/Pijon

Globalni tokovi doznaka ostali su 2020. godine iznenađujuće snažni nasuprot pesimističnim projekcijama, jer su obimna državna sredstva podrške građanima omogućila imigranatima da u džepu imaju dovoljno novca za slanje bližnjima u domovini, pokazuje izveštaj Svetske banke (SB).

Ovaj međunarodni kreditor je u aprilu prošle godine predviđao pad doznaka od 20 procenata, ali su one na kraju godine bile za samo 1,6 odsto ili osam milijardi dolara niže nego godinu ranije, i iznosile su 540 milijardi dolara, navodi se u izveštaju SB, a prenosi agencija “Blumberg”.

Poređenja radi, doznake su tokom finansijske krize 2009. godine pale za 4,8 procenata, napominje se u analizi.

– Otpornost tokova doznaka je izvanredna. Doznake pomažu da se zadovolje povećane potrebe za podrškom raspoloživim prihodima porodica. One se više ne mogu tretirati kao sitnica – ocenio je Dilip Rata, glavni autor izveštaja.

Latinska Amerika i Karibi zabeležili su posebno snažan priliv doznaka zahvaljujući ogromnoj američkoj državnoj potrošnji za očuvanje radnih mesta i čekovima s direktnom novčanom pomoći stanovnicima.

Pročitajte još

S druge strane, oštar pad doznaka u podsaharskoj Africi od 12,5 odsto uglavnom je rezultat pada iznosa novca za 28 procenata koji je dijaspora poslala u Nigeriji, dodaje se u izveštaju. Svetska banka predviđa da će ove godine doznake porasti za 2,6 odsto, na 553 milijarde dolara, a dogodine za 2,2 procenta, na 565 milijardi dolara, prenosi njujorška agencija.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike