Muke i posle kovida: Umesto rasta, Francuska ima pad BDP

28.05.2021

08:25 >> 09:27

0

U drugoj po veličini privredi evrozone morala da naniže revidira svoje prognoze oporavka od krize izazvane koronom

Muke i posle kovida: Umesto rasta, Francuska ima pad BDP
Copyright Pixabay

Francuska ekonomija ušla je u prvom kvartalu 2021. godine u recesiju s padom bruto domaćeg proizvoda od 0,1 odsto, prema današnjim revidiranim statističkim podacima.

Zavod za statistiku INSEE je, naime, revidirao naniže svoju preliminarnu procenu, kada je objavio da je BDP u prva tri meseca porastao za 0,4 procenta, navodeći da su naknadni podaci iz građevinskog sektora bili mnogo slabiji od prvobitnih, prenosi Rojters.

Ovo je drugi kvartal uzastopno da BDP druge po veličini ekonomije evrozone beleži negativan rezultat, nakon pada od 1,5 odsto u poslednja tri meseca 2020. godine.

Francuzi se “stisli” u potrošnji

Revizija privrednog rasta za pola procentnog poena je krajnje neuobičajena u Francuskoj i ilustruje izazove sa kojima su suočene vlade u odgovoru na pandemiju koronavirusa koja potresa ekonomije širom sveta.

Još jedan znak koji nagoveštava dalje poteškoće jeste potrošnja domaćinstava, pokretačka snaga francuske ekonomske aktivnosti, koja je pala za čak 8,3 odsto u prvom mesecu drugog kvartala, nakon što je predsednik Emanuel Makron naložio uvođenje trećeg lokdauna u zemlji zbog kovida 19.

Pročitajte još:

Mere ograničenja uvedene zbog koronavirusa sada se polako ublažavaju. Francuski ministar finansija Bruno le Mer je u četvrtak ostao pri svojoj prognozi rasta od pet procenata u 2021. godini, navodeći da se kriza povlači, mada svi moraju ostati oprezni.

Francuski BDP u 2020. godinu je zabeležio nešto bolji rezultat od očekivanog, s padom od osam u odnosu na prethodnu procenu od 8,2 procenta, navodi se u saopštenju INSEE.

Agencija za statistiku je takođe potvrdila da je budžetski deficit prošle godine iznosio 9,2 odsto BDP-a.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike