Evropa skockala budžet za 2022: Za kandidate gotovo dve milijarde evra

08.06.2021

14:49

0

Evropska komisija predložila je danas da zajednički budžet EU za narednu godinu bude vredan 167,8 milijardi evra

Evropa skockala budžet za 2022: Za kandidate gotovo dve milijarde evra
Copyright Pixabay

Ovaj evropski budžet će biti dopunjen sa oko 143,5 milijardi evra bespovratnih sredstava u okviru fonda za opravak EU.

Sredstva predviđena za podršku zemljama kandidatima i potencijalnim kandidatima, u 2022. godini iznosiće 1,9 milijardi evra, navodi se u predlogu Komisije. U tom delu kao moguća destinacija tog novca dominiraju zemlje Zapadnog Balkana.

U Evropskoj komisiji kažu da će se sredstva iz budžeta usmeriti na jačanje ekonomskog oporavka EU i njenih partnera, zaštitu i otvaranje novih radnih mesta, a da će prioritet biti na zelenom i digitalnom razvoju.

– Danas predlažemo još neviđen nivo finansijske podrške kako bismo ojačali oporavak Evrope od zdravstvene i ekonomske krize. Pomoći ćemo ljudima, kompanijama i regionima koji su najviše pogođeni pandemijom. Ulagaćemo u otpornost Evrope i njenu modernizaciju putem zelene i digitalne tranzicije. Vratiti Evropu na pravi put, ubrzati njen oporavak i učiniti je sposobnom za budućnost naši su glavni prioriteti – poručio je komesar za budžet EU, Johanes Han.

Pročitajte još:

Kada su u pitanju sektorska izdvanja, predviđeno je 118, 4 milijarde evra bespovratnih sredstava podršku ekonomiji koja dolaze direktno iz fonda za oporavak, 53 milijarde za poljoprivredu, 36,5 milijardi za regionalni razvoj, 14,8 milijardi za podršku partnerima i interesima EU širom sveta, 13,1 milijarda za inovacije i istraživanja, 2,1 milijardu za evropski svemirski program, 1,9 milijardi za zaštitu klime, a isto toliko za zaštitu granica i IPA 3 fond za 2022. godinu.

Dodatna izdvajanja odnose se na upravljanje migracijama (1,3 miljarde evra), odbranu i bezbednost (1,2) i oko milijardu evra za zaštitu zadravlja i EU mehanizam civilne zaštite.

EU budžet za 2022. godinu deo je višegodišnjeg zajedničkog budžeta EU za period 2021- 2027, koji iznosi 1.074 miljarde evra, odnosno deo je ukupnog paketa za opravak od 1.824 milijarde evra.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike