Porasle devizne rezerve NBS: U maju „višak“ 108 miliona evra

11.06.2021

09:56

0

Tržište je u proteklom mesecu bilo naklonjeno finansijama srpske centralne banke

Porasle devizne rezerve NBS: U maju „višak“ 108 miliona evra
Copyright Foto: 24sedam/Katarina Mihajlović

Neto devizne rezerve Narodne banke Srbije (ukupne devizne rezerve umanjen za obaveznu rezervu banaka) na kraju maja iznosile su 11,7 milijardi evra, što je za 108 miliona evra više u odnosu na kraj prethodnog meseca, saopšteno je iz srpske centralne banke.

Dinar zakucan prema evru

U maju, kao i od početka ove godine, vrednost dinara prema evru gotovo je nepromenjena. NBS je na međubankarskom deviznom tržištu u maju neto kupila 45 miliona evra, a od početka godine neto prodala pet miliona evra.

Neto prilivi tokom maja po osnovu neto kupovine deviza na domaćem deviznom tržištu (45,0 miliona evra), kao i donacija, upravljanja deviznim rezervama i drugim osnovima (ukupno 173,0 miliona evra) bili su više nego dovoljni da pokriju neto odlive po osnovu dospeća deviznih svopova (ukupno 86,0 milion evra), kao i devizne obavezne rezerve usled uobičajenih aktivnosti banaka, neto razduženja države po osnovu deviznih kredita i hartija od vrednosti i drugim osnovima (ukupno 51,4 miliona evra).

Na povećanje deviznih rezervi u maju dodatno je uticao pozitivan efekat tržišnih faktora u neto iznosu od 103,5 miliona evra.

Bruto devizne rezerve (sa rezervama banaka) su na kraju maja iznosile 14,2 milijarde evra, odnosno za 184 milion evra više u odnosu na april.

Pročitajte još:

Deviznim rezervama na ovom nivou obezbeđuje se pokrivenost novčane mase M1 od 134 odsto i više od šest meseci uvoza robe i usluga, što je dvostruko više od standarda kojim se utvrđuje adekvatan nivo pokrivenosti uvoza robe i usluga deviznim rezervama.

Obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u maju iznosio je 462,4 miliona evra i bio je za 156,5 miliona evra manji nego u prethodnom mesecu. U prvih pet meseci ove godine, u međubankarskoj trgovini realizovano je ukupno 2.607 milion evra.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike