S&P potvrdio rejting Srbije: Privreda se dobro drži, politika koči reforme

12.06.2021

07:27 >> 07:28

0

Rejting agencija potrdila kreditni rejting Srbije na nivou BB+/ B i prognozira rast BDP-a od pet odsto

S&P potvrdio rejting Srbije: Privreda se dobro drži, politika koči reforme
Copyright Pixabay: Gerd Altmann

Rejting agencija Standard and Poor’s, u izveštaju koji je objavljen juče, potvrdila je ocenu kreditnog rejtinga Republike Srbije na nivou BB+/ B i zadržala stabilne izglede za njegovo dalje povećanje, saopštilo je Ministarstvo finansija.

Sama činjenica da je Srbija uspela da zadrži kreditni rejting u uslovima pandemije i da ostane u grupi retkih zemalja kojima  rejting nije smanjen, samo su još jedan od dokaza uspeha koji je Vlada Srbije ostvarila u očuvanju makroekonomske i finansijske stabilnosti, ocenjuje se u saopštenju

Navodi se da su zahvaljujući dobro isplaniranim, izbalansiranim i sveobuhvatnim merama podrške ekonomiji u borbi protiv pandemije izazvane kovidom-19, u poređenju sa drugim zemljama, kao i otpornosti ključnih sektora na uticaj pandemije, ograničeni i umanjeni negativni efekti pandemije i stvorena dobra osnova za održiv privredni rast.

Agencija pohvaljuje uspeh koji je Srbija ostvarila u procesu vakcinacije pošto je više od trećine stanovništva primilo bar jednu dozu vakcine.’

S&P u izveštaju takođe naglašava da su veliki i sveobuhvatni paketi mera podrške doprineli minimalnom padu bruto-domaćeg proizvoda u prošloj godini od svega jedan odsto.

Agencija očekuje oporavak ekonomije već u toku ove godine i procenjuje da će biti ostvaren značajan rast bruto domaćeg proizvoda od pet odsto u 2021 godini, kao i kontinuiran rast u narednim godinama.

Politika usporava rast

Međutim, ovaj rast mogao bi da bude usporen jer zbog skraćenog mandata vlade, novi izbori su 2022. godine, ona možda neće moći da sprovede srednjeročni plan e reformi, ističu u izveštaju S&P koji se nalazi na vebsajtu NBS.

Nadalje, centralizacija koja je u toku može da potkopa predvidljvost sistema na duži rok i poljulja poverenje investitora.

Ilustracija: Researchgate.net

Smanjenje ubrzanja emigracije srpskih najobrazovanijih građana stvarajnem odgovarajućih pslova u zemlji će ostati važan test naredne administracije.

Srbija u kovid krizu ušla sporemna

S&P ističe da je Srbija u ovu krizu ušla spremna i sa dobro uravnoteženim finansijama, čime je stvoren osnov za održivi privredni rast i obezbeđen prostor za kreiranje paketa mera podrške privredi i stanovništvu.

Pročitajte još:

Navodi se da je umereni nivo javnog duga pre pandemije, stvorio dovoljan fiskalni prostor za ograničavanje anticikličnih mera i ublažio ekonomski pad izazvan pandemijom a da se već od sledeće godine očekuje stabilizacija učešća javnog duga u BDP-u, a nakon toga i njegovo vraćanje na silaznu putanju.

S&P naglašavaju da ukoliko se povećanje priliva stranih direktnih investicija, primanja od izvoza i deviznih rezervi nastavi, i pored svih rizika, stvoriće se objektivni uslovi za povećanje kreditnog rejtinga Srbije.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike