Jeftinije zaduživanje: Smanjenje referentne kamate NBS "spušta" cenu dinarskih kredita

13.12.2020

20:30 >> 21:07

0

Referentna stopa NBS u ranijim periodima dostizala je čak 18 odsto, pa su u to vreme i kamate dinarskih kredita bile basnoslovne

Jeftinije zaduživanje: Smanjenje referentne kamate NBS "spušta" cenu dinarskih kredita
Copyright Foto: 24sedam/Katarina Mihajlović

Najnovija odluka Izvršnog odbora Narodne banke Srbije da nastavi sa smanjenjem referentne kamatne stope svakako će voditi snižavanju dinarskih kamatnih stopa, a tako i pojeftinjenju kredita, smatraju bankari.

Doduše, to smanjenje kamata na postojeće kredite u dinarima biće minimalno jer je i sama referentna kamatna stopa (RKS) niža za 0,25 odsto, i sada iznosi jedan odsto.

Očekivan potez NBS

Da bi bilo jasnije, referentna stopa NBS je važna za određivanje kamatne stope kod komercijalnih banaka (jer se oslanjaju na nju), pa na taj iznos dodaju svoju maržu i tako formiraju cenu kredita. Na koji način i koliko referentna kamata utiče na cenu kredita, pokazuju raniji periodi, kada je ova kamata dostizala čak 18 odsto, što je uticalo na to da kamate dinarskih kredita iznose i više od 25 odsto.

Samo u toku ove godine RKS je smanjena za 1,25 odsto, što su naglasili i u centralnoj banci. Inače, sada prosečne kamate na dinarske pozajmice iznose oko osam odsto.

NBS: Povoljniji uslovi finansiranja

Obrazlažući najnoviji potez, u NBS navode da se na ovaj način pruža dodatna podrška domaćoj ekonomiji imajući u vidu razmere krize u svetu izazvane pandemijom.

– Izvršni odbor očekuje da će dalje ublažavanje monetarne politike, uz prethodne snažne mere NBS i Vlade, kao i najavljene dodatne mere fiskalne politike, nastaviti povoljno da deluje na uslove finansiranja privrede i građana i rast njihovog raspoloživog dohotka – istakli su u NBS.

Sami bankari naglašavaju da je smanjenje referentne stope očekivano.

– Smanjenje referentne stope je bilo očekivano jer novi talas širenja virusa kod nas i u Evropskoj uniji predstavlja rizik za oporavak ekonomije. Ono će voditi smanjenju dinarskih kamatnih stopa – kažu za 24sedam u Rajfajzen banci.

Branko Greganović, predsednik IO NLB banke objašnjava na koji način referentna kamatna stopa utiče, pre svega, na izvršnu repo kamatnu stopu na otvorenom tržištu, a preko nje na kamatne stope na međubankarskom novčanom tržištu.

– S obzirom na to da je repo kamatna stopa već neko vreme na niskom nivou oko 0,25 odsto, ne očekujemo da će smanjenje referentne kamatne stope moći osetno da smanji kamate na međubankarskom tržištu i preko toga i druge dinarske kamatne stope u Srbiji. Ali ova promena je u svakom slučaju potvrda trenda smanjenja dinarskih kamatnih stopa i namere NBS da doprinese poboljšanju uslova kreditiranja i olakša srpskoj privredi i stanovništvu otplatu njihovih dinarskih kredita – kaže za 24sedam Greganović.

Stimulativno za ulaganja u proizvodnju

Da je najnovija odluka NBS dobrodošla i da je najviše usmerena prema privredi naglasio je Milan Milanović, izvršni direktor Sektora poslovanja sa stanovništvom i mikro klijentima Adiko banke.

Podrška NBS domaćoj ekonomiji zbog sve većih razmera krize u svetu izazvane pandemijom; Foto: 24sedam/Katarina Mihajlović

– Sigurno je usmerena najviše prema privredi i stimulaciji ulaganja u proizvodnju što bi obezbedilo jači privredni rast, a što je značajno u trenutnoj situaciji u kojoj se nalazimo – ističe Milanović.

On dodaje da će klijenti koji koriste kredite odobrene sa varijabilnim kamatnim stopama svakako osetiti minimalno smanjenje rata u narednom kvartalu. Da NBS nastavlja sa naporima da omogući što povoljnije finansiranje u trenutnoj situaciji, slaže se i Mladen Dodig, analitičar i investicioni savetnik u Erste banci.

Pročitajte još: Sve pretnje Energetske zajednice: Šta Srbiju čeka 17. decembra?

Pročitajte još: Uskoro posebna ponuda za zdravstvene radnike: Krediti po izuzetnim uslovima za srpske medicinare!

– Naše očekivanje bilo je da će referentna kamatna stopa biti snižena početkom sledeće godine, odnosno da će NBS sačekati odluku Evropske centralne banke o nastavku ekspanzivne monetarne politike u evrozoni – navodi Dodig.

On je naglasio i da je evidentno da će doći do smanjenih prihoda od kamata za banke.

– Ipak ne očekujemo da će biti značajnijeg uticaja na profitabilnost, s obzirom na to da i kamate na dinarske depozite mogu biti revidirane nadole – kaže za 24sedam Dodig.

Manja rata, niža kamata

Na koji način snižavanje RKS utiče na rate kredita najbolje pokazuje primer dinarske keš pozajmice od oko 600.000 dinara uz rok otplate od pet godina. Naime, kada je kredit uzet, početkom 2018. godine, kamata je iznosila oko sedam odsto, a mesečna rata 15.500 dinara. Samo godinu dana kasnije, mesečni anuitet bio je 14.975 dinara, a kako se spuštala referentna stopa NBS, tako je ovaj kredit bio jeftiniji. U martu ove godine rata ovog kredita iznosila je oko 14.840 dinara, da bi se sada spustila na oko 14.800 dinara, a kamata “sišla“ na 5,5 odsto. Dakle, za tri godine kamata je pala za oko 1,5 odsto, dok je za mesečnu ratu potrebno izdvojiti oko 700 dinara manje.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike