U granicama cilja: Privrednici i bankari očekuju inflaciju od dva do 2,5 odsto

21.06.2021

09:57

0

Autor: S. G.

Kada se radi o srednjoročnim očekivanjima, ona se kod finansijskog sektora kreću oko nivoa od 2,5 odsto, a kod privrednika oko 1,7 odsto

U granicama cilja: Privrednici i bankari očekuju inflaciju od dva do 2,5 odsto
Copyright Pixabay

Finansijski sektor očekuje da će inflacija u maju naredne godine iznositi 2,5 odsto, dok privrednici očekuju nešto nižu inflaciju, na nivou od dva odsto, pokazuje majska anketa o inflacionim očekivanjima.

Kratkoročna i srednjoročna inflaciona očekivanja finansijskog sektora i privrede, prema rezultatima ankete, kreću se u granicama cilja (tri plus-minus 1,5 odsto), objavila je NBS.

Kada je reč o srednjoročnim inflacionim očekivanjima (za maj 2023. i 2024. godine), ona se kod finansijskog sektora, slično kratkoročnim, kreću oko nivoa od 2,5 odsto, dok su očekivanja privrednika nešto niža i iznose 1,7 odsto.

NBS navodi da postignuta usidrenost inflacionih očekivanja doprinosi povećanju efikasnosti monetarne politike u održavanju niske, stabilne i predvidive inflacije u srednjem roku, što je jedan od neophodnih preduslova održivog privrednog rasta.

Pročitajte još

Centralna banka podseća da, radi transparentne komunikacije s javnošću, od maja 2015. redovno mesečno izveštava o inflacionim očekivanjima finansijskog sektora, privrede, sindikata i stanovništva.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike