Treća vodeća ekonomija u tranziciji: Srbija privukla 3,44 milijarde dolara stranih investicija

21.06.2021

14:37 >> 15:13

0

Srbija diversifikuje izvoz i kreće ka inkluzivnom razvoju posle pandemije kovid 19, zaključak je UN ekonomske komisije za Evropu

Treća vodeća ekonomija u tranziciji: Srbija privukla 3,44 milijarde dolara stranih investicija
Copyright Pixabay/pasja1000

Srbija je treća vodeća ekonomija u tranziciji po prilivu stranih direktnih investicija u 2020. godini pandemije, sa iznosom od 3,44 milijarde dolara, rečeno je danas u Ženevi, gde se pri UNECE, UN ekonomskoj komisiji za Evropu, održava skup “Uklanjanje regulatornih i proceduralnih prepreka trgovini u regionu Ekonomske komisije za Evropu”, a prema izveštaju Konferencije Ujedinjenih nacija za trgovinu i razvoj (UNCTAD).

Kako se navodi, region jugoistočne Evrope privukao je prošle godine ukupno 6,11 milijardi dolara stranih direktnih investicija.

Prema dokumentu UNCTAD-a, Srbija zauzima treće mesto među ekonomijama u tranziciji po prilivu SDI u prošloj godini, a ispred nje su Rusija sa iznosom od 9,7 milijardi dolara i Kazahstan sa 3,9 milijarde dolara.

Ulaganja u razvijene prepolovljena

Globalni tokovi SDI su lani opali za 35 procenata, pri čemu su ova ulaganja, kako piše u “Izveštaju o svetskim investicijama za 2021. godinu” tela UN za trgovinu i razvoj sa sedištem u Ženevi, pala na 998,9 milijardi dolara sa 1,5 biliona dolara prethodne godine, usled globalne zdravstvene krize i mera zatvaranja ekonomija širom sveta.

Ulaganja u razvijene privrede su više nego prepolovljena, na 312 milijardi dolara.

U SAD su strane direktne investicije pale za 40 procenata, ali su uprkos tome ponovo privukle najveći iznos od ukupno 156,32 milijarde dolara, u Evropi je zabeležen pad od čak 80 posto, na 72,5 milijardi dolara, u Rusiji pad iznosi 59,8 posto, a u Srbiji 19 procenata.

UNCTAD očekuje da će u tekućoj godini globalne SDI biti delimično nadoknađene zahvaljujući oporavku u Aziji.

Od zemalja u regionu, strana direktna ulaganja u Hrvatskoj su dostigla prošle godine 1,3 milijarde dolara, u Albaniji 1,1 milijardu, u Sloveniji i Cnoj Gori po 529 miliona dolara, u Bosni i Hercegovini 371 milion, a u Severnoj Makedoniji 274 miliona dolara.

Ukupna strana direktna ulaganja u ekonomijama u tranziciji iznosila su samo 24,16 milijardi dolara.

Takođe, istaknuto je da Srbija diversifikuje izvoz i kreće ka inkluzivnom razvoju posle pandemije kovid 19 uz pomoć preporuka UNECE. Kako je navedeno, Srbija sprovodi opsežne reforme usmerene ka konsolidovanju konkurentne tržišne privrede, a uz investicije, vlada smatra trgovinu jednim od osnovnih stubova strukturne transformacije i inkluzivnog rasta.

U reformama se prioritet daje usklađivanju netarifnih mera. U okviru tih napora, Vlada Srbije će se koristiti preporukama UNECE o otklanjanju regulatornih i procesnih barijera trgovini robom, koje su uticale na povećanje troškova transakcija i time podrivale efikasnost celokupnog lanca snabdevanja, otvaranje radnih mesta i konkurentnost na domaćem i globalnom tržištu.

Pročitajte još

Izvršna sekretarka UNECE Olga Algajerova istakla je da su se studije UNECE o regulatornim i procesnim trgovinskim barijerama i procenama efekata kovid 19 pokazale kao delotvoran instrument pomoću kog države članice mogu da utvrde uska grla u svojim trgovinskim tokovima, koja utiču i na kretanje najvažnijih vrsta robe.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike