Zakon o fiskalizaciji uvodi novi onlajn sistem u cilju što efikasnijeg suzbijanja sive ekonomije

14.12.2020

13:41

0

Novim rešenjima je predviđeno da obveznik fiskalizacije u trenutku prometa na malo izda fiskalni račun korišćem elektronskog fiskalnog uređanja

Zakon o fiskalizaciji uvodi novi onlajn sistem u cilju što efikasnijeg suzbijanja sive ekonomije
Copyright Šalju se fiskalni računi ili slipovi od 1. septembra ove godine; 24sedam/Georgi Mitev Šantek

Odbor za finansije Skupštine Srbije danas je u načelu prihvatio Predlog zakona o fiskalizaciji. Slavica Savičić iz Ministarstva finansija kaže da je ideja tog zakona da se uvede novi onlajn sistem koji će biti zasnovan na novim tehničkim rešenjima, u cilju što efikasnijeg suzbijanja sive ekonomije, efikasnije Poreske uprave i što većeg prikupljanja sredstava u budžet.

Bezbedno potpisivanje računa

Ona je navela da će podzakonski akti bliže urediti tehnička rešenja. Kako je istakla, novim rešenjima je predviđeno da obveznik fiskalizacije u trenutku prometa na malo izda fiskalni račun korišćem elektronskog fiskalnog uređanja.

Taj uređaj je, objašnjava Savičićeva, harvdersko i/ili softversko rešenje koje koristi obveznik fiskalizacije radi izdavanja fiskalnog računa i prenosa podataka o fiskalnim računama u sistem za upravljanje fiskalizacijom Poreske uprave.

Predviđeno je da obveznik fiskalizacije koristi bezbednosni element za potpisivanje fiskalnih računa i potvrdu identiteta prilikom razmene podataka i informacija sa Poreskom upravom.

Obaveza čuvanja podataka

Takođe, Poreska uprava će uspostavi registar elemenata elektronskih fiskalnih uređaja čija je upotreba odobrena.

Pročitajte još: Jeftinije zaduživanje: Smanjenje referentne kamate NBS “spušta” cenu dinarskih kredita

– Predlaže se da se u momentu prometa na malo svaki račun fiskalizuje i da se Poreskoj upravi obavi prenos podataka o izdatom fiskalnom računu putem stalne internet veze u realnom vremenu – objasnila je Savičić.

Ako se, kaže, ti podaci ne mogu dostaviti u realnom vremenu usled prekida internet veze ili ako ona nije dostupna na mestu prometa, predviđena je obaveza čuvanja podataka u internoj memoriji elektronskog fiskalnog uređaja do momenta prenosa podataka Poreskoj upravi.

Ona je dodala da je predviđeno da zakon bude u primeni od 1. januara 2022. godine.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike