U NBS nema straha od inflacije: Stanje stabilno, kamata ostaje ista

08.07.2021

10:41

0

Izvršni odbor Narodne banke Srbije odlučio je na današnjoj sednici da referentnu kamatnu stopu zadrži na nivou od jedan odsto

U NBS nema straha od inflacije: Stanje stabilno, kamata ostaje ista
Copyright nbs.rs

U Srbiji nema bojazni da se inflacija otrgne kontroli, procenjuje centralna banka i zbog toga je Izvršni odbor Narodne banke Srbije odlučio na današnjoj sednici da referentnu kamatnu stopu zadrži na nivou od jedan odsto, saopšteno je iz NBS.

Inflacija je u maju porasla međugodišnje za 3,6 odsto ali to je bilo, ističu iz srpske centralne banke, u skladu s očekivanjima Izvršnog odbora a i dogodilo se i u drugim uporedivim zemljama.

Razlog tome je pre svega niska statistička baza iz maja prethodne „korona godine“, odnosno prevashodno niske cene naftnih derivata koje su u prvim mesecima nakon izbijanja pandemije pod uticajem niže svetske cene nafte zabeležile snažan pad.

Pročitajte još:

Na odsustvo znatnijih inflatornih pritisaka ukazuje stabilno kretanje bazne inflacije (bez nestabilne cene energenta i voća), koja je u maju iznosila dva osto međugodišnje.

U narednim mesecima, Izvršni odbor očekuje kretanje inflacije oko centralne vrednosti cilja od tri odsto, a po prestanku delovanja privremenih faktora kod cena naftnih derivata i hrane, usporavanje inflacije od drugog tromesečja naredne godine. Takođe, važan faktor niske i stabilne inflacije čine obezbeđena relativna stabilnost deviznog kursa, kao i usidrenost inflacionih očekivanja finansijskog sektora i privrede, što potvrđuje kredibilitet monetarne politike, ocenjuje NBS.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike