Tabakovićeva: Mobilno i elektronsko bankarstvo rastu, više od tri miliona korisnika

13.07.2021

15:19 >> 17:29

0

Autor: S. G.

Guvernerka je istakla da raste i vrednost platnih transakcija koje građani i privreda obavljaju upotrebom elektronskog i mobilnog bankarstva

Tabakovićeva: Mobilno i elektronsko bankarstvo rastu, više od tri miliona korisnika
Jorgovanka Tabaković; Tanjug/Vlada Srbije/ Slobodan Miljević

U Srbiji trenutno ima oko 3,2 miliona korisnika elektronskog bankarstva i blizu 2,3 miliona korisnika mobilnog bankarstva, što u odnosu na prvi kvartal prošle godine predstavlja rast za 14,45 odsto kod elektronskog bankarstva i čak 29 odsto u mobilnom bankarstvu, izjavila je danas guverner Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković.

Ona je, na skupu povodom predstavljanja nove elektronske usluge “Moji podaci za banku”, navela da raste i vrednost platnih transakcija koje građani i privreda obavljaju upotrebom elektronskog i mobilnog bankarstva.

– Vrednost transakcija upotrebom elektronskog bankarstva u 2020. godini iznosila je 22.386.345 miliona dinara, a upotrebom mobilnog bankarstva 519.917 miliona dinara, odnosno 519 milijardi. Porasla je i upotreba ove dve vrste bankarstva kod građana i kompanija, tako da je broj transakcija putem mobilnog telefona za 76,32 odsto veći nego u prvom tromesečju 2020, a kada je reč o elektronskom bankarstvu, porast je iznosio 12,68 odsto – navela je guvernerka.

Istakla je da posebno raduje rast broja internet prodavnica, kojih ima 2.231, za 10,83 odsto više nego krajem prošle godine, a čak 81,68 odsto više nego na kraju prvog kvartala 2020.

– Ne smanjuje se ni popularnost kupovine robe i usluga preko interneta, te je broj dinarskih plaćanja na sajtovima srpskih trgovaca iznosio više od 5,5 miliona, odnosno 116,5 odsto više nego u prvom tromesečju 2020. godine. Vrednost pomenutih transakcija iznosila je preko 12 milijardi dinara, što je za 124 odsto više nego u prvom tromesečju 2020 – navela je guverner NBS.

Podsetila je na brojne odluke i inicijative NBS u prethodnom periodu koje su omogućile stvaranje pravnih pretpostavki koje polaze od potreba tržišta i okolnosti koje vladaju na njemu i najavila da se u Narodnoj banci Srbije uveliko radi na razvoju centralnog registra digitalnih menica.

Pročitajte još

Time će, istakla je ona, korisnicima biti omogućeno jednostavno i lako, a iz ugla bezbednosti IT sistema potpuno pouzdano rešenje za izdavanje menica u elektronskom obliku, čime će se značajno uštedeti troškovi i vreme pri izdavanju menica.

Ovaj registar bi po svojoj suštini, kaže Tabakovićeva, predstavljao proširenje obuhvata postojećeg registra menica, i to u dva pravca.

– Prvi je da se postojeći registar proširi s podacima o e-menicama koji će biti javno dostupni za pretraživanje na sajtu NBS na isti način kao što je i sada slučaj sa papirnim menicama. Drugo, posebnim aplikativnim rešenjem koje će biti dostupno samo korisnicima Registra, biće raspoložive usluge kao što su kreiranje i izdavanje menice, njen prenos i dostavljanje menice na prinudnu naplatu – rekla je guvernerka.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug