EU deli milijarde siromašnim članicama za moderniju energetiku

03.07.2024

10:28

0

Autor: R.B.

Brisel izdvaja gotovo tri milijarde evra za energetske projekte u deset država članica

EU deli milijarde siromašnim članicama za moderniju energetiku
Copyright Profimedia

Evropska unija (EU) isplatila je 24. juna 2,97 milijardi evra kroz Fond za modernizaciju za podršku 39 energetskih projekata u 10 država članica EU.

Ove investicije date su za modernizaciju energetskih sistema, smanjenje emisije gasova staklene bašte u sektoru energetike, industrije i transporta i poboljšanje energetske efikasnosti.

Pomenuta isplata je najveća do sada putem Fonda za modernizaciju, čime je ukupna potrošnja dostigla12,65 milijardi evra od januara 2021, prenosi Agencija za energetiku Srbije (AERS).

Države članice koje će imati veliku koristi od prve isplate 2024. su one sa istoka Evrope, iz bivšeg komunističkog bloka.

Bugarska je tako dobila 65 miliona evra, Hrvatska 52 miliona, Češka 835 miliona, Estonija 24 miliona, Mađarska 77 miliona, Letonija 27 miliona, Litvaniju 59 miliona, Poljska 698 miliona, Rumuniju gotovo 1,1 milijardu evra a i Slovačka 35 miliona.

Finansirani su programi koji uključuju jačanje mreže za prenos električne energije kako bi se podržala integracija obnovljivih izvora energije u Bugarskoj, uvođenje fotonaponskih kapaciteta i kapaciteta za skladištenje energije za pružaoce javnih vodovodnih usluga u Hrvatskoj, podrška domaćinstvima za nabavku i ugradnju novih fotonaponskih sistema u Češkoj, modernizacija i razvoj sistema daljinskog grejanja zasnovanog na obnovljivoj energiji u Mađarskoj, šeme podrške za različite ugovore za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora u Rumuniji.

Fond za modernizaciju, finansiran prihodima od licitacije emisijskih jedinica u okviru sistema EU za trgovinu emisijama, ima za cilj da podrži trinaest država članica s nižim prihodima u njihovoj tranziciji na klimatsku neutralnost.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike