Tursku kafu ćete danas platiti 100% više

03.06.2024

12:35

0

Cene u kafićima i restoranima u Turskoj otišle u nebo, a ni ostale stavke poskupljenjima ne zaostaju mnogo, pokazuje zvanična statistika

Tursku kafu ćete danas platiti 100% više
Ilustracija - Copyright Profimedia

Turci, a i njihovi turistički gosti, izgleda da će sve manje kafenisati jer usluga u hotelima, kafeima i restoranima je skočila gotovo 100%, pokazuje zvanična statistika.

Godišnja stopa inflacije je u maju porasla sa aprilskih 69,8% na 75,5%, objavio je danas Turski institut za statistiku – Turkstat. To je najviša inflacija od novembra 2022. godine.

U maju su na godišnjem nivou najviše porasle cene u sektoru obrazovanja i to za 104,8%, kao i cene stanovanja i komunalija 93,2%, usluga u hotelima, kafeima i restoranima 92,9% odsto i cene alkoholnih pića i duvana 86,5%.

Prevoz je godišnje poskupeo za 79,1%, usluge u zdravstvu za 77,7%, hrana i bezalkoholna pića za 70,1%.

Na mesečnom nivou je inflacija porasla za 3,4% u odnosu na april, navodi se na vebsajtu Turkstata.
Godišnja stopa bazne inflacije u Turskoj je u maju blago pala sa 75,8% na 74,9%.

Centralna banka Turske (TCMB) odlučila je 25. maja da zadrži referentnu kamatnu stopu na 50 odsto, u skladu sa očekivanjima tržišta.

Osnovni trend mesečne inflacije je malo popustio, ali pritisci su i dalje prisutni zbog inflacije u sektoru usluga, rasta cena hrane i geopolitičkih rizika, ističe se u saopštenju Komiteta za monetarnu politiku banke.

Potpredsednik Turske Dževdet Jilmaz i ministar finansija te zemlje Mehmet Šimšek predstavili su 13. maja mere štednje koje treba da povećaju efikasnost u javnom sektoru Turske i pomognu u borbi sa visokom inflacijom.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike